ساده خوان ماده 101 قانون مجازات اسلامی
مطابق ماده ۱۰۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲/۰۲/۰۱
انصراف از گذشت قابل استماع از طرف مرجع رسیدگی کننده نمیباشد.
همچنین گذشت باید منجز باشد و گذشت مشروط یا معلق مطابق تبصره ۱ ماده فوق به شرح زیر میباشد :
گذشت منجز در جرم قابل گذشت باعث موقوفی تعقیب ، رسیدگی و اجرای مجازات میشود.
به گذشت مشروط یا معلق در جرائم قابل گذشت و در مرحله معقیب و رسیدگی ترتیب اثر داده نمیشود .
گذشت مشروط یا معلق در مرحله اجرای مجازات جرم قابل گذشت باعث موقوفی اجرای مجازات میشود و فرد محکوم به مجازات با قرار تامین مناسب آزاد خواهد بود.
در صورتی که رضایت دهنده مشروط یا معلق ثابت نماید شرط محقق نشده یا انجام امری که گذشت ، معلق به اجرای آن شده محقق نشده است ، مجازات اجرا میشود مگر اینکه عدم انجام شرط یا امر معلق شده ثابت شود .
همچنین مطابق تبصره ۲ ماده ۱۰۱ در صورتی که رضایت دهنده قیم اتفاقی باشد گذشت قیم اتفاقی منوط به تائید از طرف دادستان دارد و چنانچه دادستان تائید نکند تاثیری در تعقیب ، رسیدگی و اجرای مجازات ندارد .
1-یکی از موارد سقوط دعوای عمومی گذشت شاکی یا مدعی خصوصی است. اما در درجه اول گذشت شاکی، دعوی خصوصی را ساقط میکند و اگر جرم از جرائم قابل گذشت بود، دعوای عمومی را هم ساقط مینماید.
ماده ۶ ق. آ. ک بند دوم گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم قابل گذشت را موجب موقوفه تعقیب میداند.
از دیدگاه اصولی، گذشت شاکی و استرداد شکایت هیچگونه تاثیری بر دعوای عمومی ندارد و فقط باید از موجبات سقوط دعوای خصوصی محسوب شود، با این حال قانونگذار در ماده ۱۷۹ ق. آ. ک به لحاظ رعایت مصالح اجتماعی یا خانوادگی جنبه خصوصی برخی از جرائم را بر جنبه عمومی آنها رحجان داده و اعلام گذشت یا استرداد شکایت نه فقط دعوای خصوصی بلکه دعوای عمومی را نیز به تبع آن ساقط و مراجع قضائی رسیدگی کننده را مکلف به صدور قرار موقوفی تعقیب میکند
2-قانون تعیین قیم اتفاقی مصوب 26 ارديبهشت ماه 1316
ماده واحده – در مواردي كه تعقيب جرم موقوف به شكايت متضرر از جرم است. اگر متضرر از جرم صغير باشد و ولي يا قيم ندارد مدعي العموم مكلف است. موافق قانون براي صغير قيم معين كند و هر گاه تعيين قيم موجب فوت وقت يا توجه ضرر و زيان نسبت به صغير باشد تا تعيين قيم مدعي العموم موقتا كسي را به عنوان قيم اتفاقي تعيين مي نمايد و در مواقع ضرورت قبل از تعيين قيم اقدامات فوري را كه براي حفظ آثار و دلايل جرم و تعقيب آن لازم است دستور مي دهد ولي ادامه تعقيب منوط است به اينكه قيم مصلحت صغير را در تعقيب امر تشخيص كند و شكايت نمايد.
در مواردي كه صغير ولي يا قيم دارد و ولي يا قيم او شخصا مرتكب عمل شده و يا مداخله در جرم داشته و موافق قانون مدني قيم اتفاقي هنوز معين نشده است نيز به همين ترتيب عمل خواهد شد و اگر قيم اتفاقي تعيين شده وظيفه اقدام بر عهده او است .
متن ماده 101 قانون مجازات اسلامی