کارآموز وکالت یاوکیل کارآموز کیست؟
کارآموز وکالت یا وکیل کارآموز افراد تحصیل کرده در رشته های حقوق هستند که پس از قبولی در آزمون های ورودیِ کانون وکلای دادگستری ، مرکز کارشناسان، وکلا و مشاوران قوه قضائیه و یا آزمون کارآموزی وکالت موضوع قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری یا قانون طرح تسهیل کسب و کار می بایست مدتی را پیش وکیل پایه یک با تجربه به عنوان کارآموز سپری نمایند. وکیل کارآموز می بایست در همان مدت کارآموزی زیر نظر وکیل سرپرستان خود، وکالت پرونده های سبک را بر عهده بگیرند. به وکلایی که در دوران کارآموزی به وکالت می پردازند، وکیل کارآموز و یا کارآموز وکالت می گویند. ضوابط حاکم بر وکیل دادگستری بر آنها حاکم می باشد.
قبل از تصویب طرح تسهیل کسب و کار ازمون کارآموزی وکالت بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت صورت می گرفت و از سال 1402 برگذاری آزمون کارآموزی وکالت بر اساس قانون طرح تسهیل کسب و کار ادامه پیدا نموده است و کارآموزان وکالت می بایست ضوابط ائین نامه اجرائی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری را رعایت نمایند.
ضوابط قانونی حاکم بر کارآموز وکالت
کارآموز وکالت در زمان ثبت نام در ازمون کارآموزی وکالت دارای ضوابط قانونی است و می بایست دارای 24 سال سن باشد و کانون مورد نظر خود را انتخاب نمایند و در یکی از شهر های کانون مد نظر خود مبادرت به فعالیت کارآموزی نمایند.
منابع آزمون کارآموزی وکالت شامل دروس حقوق اساسی، حقوق تجارت، حقوق کیفری، حقوق مدنی، آیین دادرسی مدنی، آیین دادرسی کیفری، اصول و مبانی استدلال و متون فقهی در حد تحریر الوسیله امام خمینی ( ره ) می باشد.
قبولی در آزمون کارآموزی وکالت متعلق به داوطلبان آزاد و ایثارگران می باشد و سایر کارمندان و قضات محاکم قضائی بر اساس قوانین حاکم بر وکالت دادگستری می توانند درخواست پروانه وکالت بدهند.
قبول شدگان در آزمون کارآموی وکالت می بایست تقاضانامه ای شامل مشخصات فردی، نشانی محل اقامت، سوابق شغلی قبلی و سوابق شغلی در حین تقاضای کارآموزی را تکمیل نماید. و در تقاضانامه تصریح نمایند که پیشینه موثر و غیر موثر کیفری و انتظامی نداشته اند. در صورتی که دارای پیشینه می باشند می بایست نوع جرم یا تخلف انتظامی و حکم و مجازات تعیین شده و وضعیت اجرای آن را تصریح نماید.
وجود یا فقدان هر گونه پرونده کیفری در مراجع قضایی و سلامت روان و عدم اعتیاد به مواد مخدر و روان گردان و مسکر یا مشروب الکلی نیز می بایست مورد تصریح قرار بگیرد و همچنین تصریح نمایند که در شغل دولتی و سایر ارگان ها و نهاد های مذکور در بند 2 ماده 10 لایحه استقلال شاغل نیستند و شامل قانون ممنوعیت بیش از یک شغل مصوب 11/10/1373 نیستند.این تقاضا نامه می بایست به انضمام تصویر مصدق کلیه صفحات شناسنامه و کارت ملی، تصویر مصدق مدرک تحصیلی که دریافت این مدرک می بایست قبل از تاریخ ثبت نام آزمون کارآموزی وکالت باشد. به انضمام چهار قطعه عکس و گواهی سلامت روان مورد تایید پزشکی قانونی یا مراکز مشاوره زیر نظر پزشکی قانونی باشد.
وظایف کارآموز وکالت عضو کانون وکلای دادگستری
وظایف کارآموز وکالت در 3 مرحله می باشد.
مرحله اول به مدت 2 ماه و حداقل 50 ساعت شرکت در جلسات سخنرانی علمی و کارگاه آموزشی حوزه وکالت و کارآموزی است.
می بایست در آزمون نهایی مرحله اول قبول شود و در صورت عدم شرکت یا قبولی در آزمون تا دو مرتبه دیگر آزمون برگذار و در صورت قبولی فورا وارد مرحله دوم کارآموزی وکالت می شود و در صورت عدم شرکت در ازمون یا عدم قبولی در مرتبه سوم با تصمیم کمیسیون کارآموزی و تایید هیات مدیره پروانه وکالت کارآموزی ابطال می شود که این تصمیم قابل اعتراض در دادگاه عالی(دادگاه انتظامی قضات ) می باشد.
مرحله دوم کارآموزی وکالت به این صورت است که کارآموز به مدت 6 ماه به جز ایام و روزهای تعطیل می بایست در مراجع قضایی اعم از دادسرا و دادگاه عمومی حقوقی، خانواده، کیفری یک و دو و دادگاه انقلاب و تجدید نظر حاضر شود. روزانه از یک پرونده دارای وقت رسیدگی یا در حال رسیدگی گزارش تهیه نماید. در صورت عدم تایید کمیسیون کارآموزی تا دو مرتبه دیگر هر کدام به مدت 4 ماه تکرار کند.در صورت عدم پذیرش کمیسیون کارآموزی و تاید هیات مدیره پروانه کارآموزی ابطال میگردد و این تصمیم قابل اعتراض در دادگاه عای انتظامی قضات می باشد.
مرحله سوم دوران کاراموزی وکالت 7 ماه می باشد و در صورت عدم انجام تکالیف زیر و یا عدم قبولی در آزمون اختبار شفاهی و کتبی، مرحله سوم نیز تا دو بار تکرار و در صورت عدم پذیرش پروانه کارآموزی ابطال میگردد که این تصمیم قابل اعتراض در دادگاه عالی انتظامی قضات می باشد.
الف:کانون وکیل سرپرستی را به کارآموز معرفی و زیر نظر وکیل سرپرست به آموزش و تمرین عملی وکالت می پردازد و گواهی ماهانه وکیل سرپرست را دریافت می نماید.
ب:در حداقل 50 ساعت جلسات سخنرانی علمی و کارگاه آموزشی شرکت نماید.
پ: امور محوله از سوی کانون را انجام دهد.
ت:گواهی مربوط به انجام تکالیف را ارائه دهد و پس از تائید در کمیسیون کارآموزی در اختبار کتبی و شفاهی شرکت نماید.
حق فعالیت وکالتی و ممنوعیت کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری
کارآموز وکالت در مرحله سوم کارآموزی حق دارد در ماه تا 5 پرونده را زیر نظر وکیل سرپرست خود قبول نماید.
کارآموز کالت منفردا یا مجتمعا با وکیل سرپرست یا وکیل پایه یک دادگستری حق قبول اعاده دادرسی کیفری یا قبول پرونده هایی که احکام آنها قابل فرجام در دیوان عالی کشور است. یا مرجع تجدید نظر از احکام پرونده ها در دیوان عالی کشور است را ندارند.
ممنوعیت کارآموز وکالت عضو مرکز وکلا و کارشناسان موضوع ماده 187 قوه قضاییه
کارآموزان وکالت و وکلایی که تنزل درجه پیدا کرده اند حق قبول پرونده های زیر را ندارند:
- وکالت در دیوان عالی کشور
- وکالت دعاوی راجع به اصل نکاح و فسخ آن، اصل طلاق، نسب،حجر، ثلث، حبس، وصیت، تولیت و وقف
- وکالت دعاوی با خواسته بیش از دو میلیارد تومان
- وکالت جرایم مستوجب حد یا مجازات تعزیری درجه 5 و بالاتر
وکیل سرپرست و وظایف
شخص وکیل سرپرست باید دارای 8 سال سابقه وکالت پایه یک در تهران و دارای 5 سال سابقه وکالت پایه یک در شهر های دیگر و فاقد محکومیت انتظامی درجه 4 و بالاتر بوده و دارای دفتر وکالت دایر و متناسب بوده و سوء شهرت نداشته باشد.
وکیل سرپرست وظیفه دارد بر وظایف و تکالیف دوران کارآموزی و شئون و رفتار وکالتی کارآموز نظارت نموده و بر پرونده های کارآموز نظارت داشته و آموزش و راهنمایی نماید. و حداکثر تا 5 کارآموز را تا دو روز در هفته بپذیرد و موجبات یادگیری مذاکره و مشاوره با موکل را فراهم نماید. گزارش و گواهی تکالیف کارآموزی را به کمیسیون کارآموزی ارائه دهد. عدم رعایت وظایف فوق برای وکیل سرپرست تخلف انتظامی و موجب مجازات انتظامی درجه دو می باشد.