ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی
تبصره۱- گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتاً منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل می شود یا پس از تشکیل، هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف می گردد.
تبصره۲- سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.
تحلیل ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی
مجازات سردسته جرم
هرکس سردستگی یک گروه مجرمانه را برعهده گیرد به حداکثر مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شوند، محکوم می گردد مگر آنکه جرم ارتکابی موجب حد یا قصاص یا دیه باشد که در این صورت به حداکثر مجازات معاونت در آن جرم محکوم می شود. در محاربه و افساد فی الارض زمانی که عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمانه صدق کند حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فی الارض محکوم می گردد.
تبصره ۱- گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتاً منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل می شود یا پس از تشکیل، هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف می گردد.
تبصره ۲- سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.
نکات ماده:
۱-نحوه تعیین مجازات سردسته جرم در گروه مجرمانه:
اگر گروهی که به مدیریت سردسته اداره میشود مرتکب جرایمی مانند سرقت،کلاهبرداری،تهدید و… شوند ، در این موارد مجازات تمامی جرایم در کنار هم قرار گرفته و حداکثر مجازات جرمی که مجازات آن بیشتر از بقیه است برای سردسته اعمال میشود.
۲- برخلاف قانون سابق که برای شمول عنوان گروه مجرمانه ۲ نفر را کافی میدانست در تبصره این ماده حضور حداقل ۳ نفر را لازم میداند
۳- منظور از واژه (یا) در تعریف سردستگی در تبصره ۲ ماده نشان میدهد برای صدق عنوان سردسته وجود یکی از این موارد(تشکیل،طراحی،سازماندهی، اداره) لازم است البته ممکن است در مواردی دو یا چند مورد در یک فرد موجود باشد اما غیر از این ۴ مورد را نمیتوان تحت عنوان سردستگی دانست
مطالعه بیشتر : تفسیر جرم سرقت چیست