تغییر، تحریف و انتشار

تغییر تحریف انتشار

در این مقاله به تعریف تغییر، تحریف و انتشار و بررسی ابعاد آن از دیدگاه حقوق کیفری خواهیم پرداخت:

مطابق ماده ۱۶ قانون جرائم رایانه‌ای مصوب ۱۳۸۸/۰۳/۰۵ و ۷۴۳ قانون مجازات اسلامی هر کس به‌وسیله سامانه رایانه‌ای یا مخابراتی، فیلم، صوت یا عکس دیگری را تغییر یا تحریف نماید و آن را منتشر نماید و یا با علم به اینکه تغییر یا تحریف شده آن عکس، فیلم، صوت (ویس) را انتشار دهد به صورتی که عرفا موجب هتک حیثیت (بی‌احترامی به حیثیت) طرف شود به ۹۱ روز تا دو سال حبس و یا جزای نقدی از پانصد هزار تومان تا ۴ میلیون تومان و یا به هر دو مجازات حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد.
چنانچه تحریف یا تغییر به شکل مستهجن باشد مرتکب به حداکثر هر دو مجازات یعنی ۲ سال حبس و ۴ میلیون تومان جزای نقدی محکوم می‌گردد.
محتوای مستهجن مطابق تبصره ۴ ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی در بخش جرائم رایانه‌ای به معنی تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیرواقعی یا متنی که بیانگر برهنگی یا لخت بودن کامل مرد یا زن یا بیانگر اندام تناسلی و یا بیانگر رابطه جنسی انسان می‌باشد.
مطابق ماده ۱۷ قانون جرائم رایانه‌ای مصوب ۱۳۸۸ و ماده ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی هر کس به‌وسیله سامانه رایانه‌ای یا به‌وسیله سامانه مخابراتی تصویر، صوت یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را به‌جز مواردی که قانون اجازه داده است را بدون رضایت او منتشر نماید. یا در دسترس دیگران قرار بدهد و این رفتار منجر به ضرر او شود و یا برحسب عرف موجب بی‌احترامی به حیثیت او شود به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون تومان و یا به هر دو مجازات حبس و جزای نقدی محکوم می‌گردد.
سامانه رایانه‌ای بر اساس آئین‌نامه نحوه استفاده از سامانه رایانه‌ای و مخابراتی مصوب ۱۳۹۵ به معنی مجموعه‌ای از نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای مرتبط است که از طریق یک شبکه رایانه‌ای جهت اجرای فرایندهای کار مشخصی به یکدیگر متصل هستند.
همچنین بر اساس این آئین‌نامه، یک یا مجموعی از چند دستگاه که بر اساس قراردادی قابل‌فهم و تفسیر اطلاعات را از طریق یک یا چند مسیر ارتباطی از یک منبع یا فرستنده نوری به یک گیرنده یا آشکارساز نوری انتقال می‌دهد را سامانه مخابراتی می‌نامد.
اسرار از کلمه سر و آن چیزی است که به‌صورت پنهان بوده و آشکارسازی آن افشاء سر گفته می‌شود و جز در موارد قانونی اگر به‌وسیله سامانه رایانه‌ای یا مخابراتی اسرار فرد مورد افشا قرار گیرد و این امر موجب ضرر طرف شود و یا اینکه عرفا موجب بی‌احترامی به حیثیت او باشد جرم و مجازات آن ۹۱ روز تا ۲ سال حبس یا جزای نقدی از ۵۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون تومان یا هر دو مجازات حبس و جزای نقدی خواهد بود.
همچنین مطابق ماده ۶۴۸ قانون مجازات اسلامی اگر اطبا (اسم عربی و به معنی جمع طبیب) و جراحان و داروفروشان و کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار می‌شود. در غیر از موارد قانونی اسرار مردم را افشا نمایند به ۹۱ روز تا ۱ سال حبس و یا ۱۵۰ تا ۶۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم می‌گردند
پزشکان، فروشگاه دارو گیاهی یا عطاری و داروخانه، روان شناسان، روان‌پزشکان، وکیل، کارشناس دادگستری، دفاتر اسناد رسمی، ارزیاب مالیات و افرادی که به مناسبت حرفه خود اسرار مردم را متوجه می‌شوند در زمره این افراد هستند و جرم انگاری افشا اسرار حرفه‌ای به خاطر سلب اعتمادی است که مردم برای افشای اسرار خود دارند.
مواردی که پزشک می‌بایست اطلاعات بیمار را افشا نماید در قانون طرز جلوگیری از بیماری‌های آمیزشی آمده است و مطابق ماده ۳ قانون طرز جلوگیری از بیماری آمیزشی (سوزاک، سفلیس و آتشک) بیمار موظف است خود را نزد پزشک درمان نماید و در طول دوره درمان اگر بیمار به مدت ۱۰ روز غایب باشد و درمان او نزد پزشک دیگری مطرح نباشد پزشک می‌بایست اسرار بیمار را با قید محرمانه به اطلاع بهداری برساند تا بیمار را ملزم به بهبودی نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *