جایگاه وکیل در ایران

جایگاه وکیل در ایران

وکیل

وکیل در ایران به معنی شخصی است که به‌عنوان نماینده شخصی حقیقی مثل انسان یا نماینده شخصی حقوقی مثل سازمان یا اداره یا شرکت رفتار می نماید وبعد از اینکه این شخص قبول وکالت خود را شفاها یا کتبا اعلام نماید و یا رفتاری را انجام دهد که فعل موضوع وکالت است به عنوان وکیل شناخته می شود.

موکل شخصی است که انجام رفتار اعم از فعل یا ترک فعل مربوط به خود را از وکیل درخواست می نماید.

موکل می بایست نسبت به جایگاه وکیل در قانون مدنی ایران ، جایگاه وکیل در قانون وکالت ایران ،مفهوم وکیل در کتاب قرآن، قواعد حاکم بر وکیل، خصوصیات وکیل و همچنین تعاریفی مثل نحوه انتخاب وکیل توسط ایرانیان داخل و خارج از ایران و همچنین نحوه انتخاب وکیل توسط خارجیان غیر متبوع ایرانی، تعداد وکیل، قوانین حاکم بر رابطه موکل با وکیل در قانون آیین دادرسی مدنی ایران، مسئولیت مدنی و کیفری وکیل در ایران، حق الزحمه یا حق الوکاله وکیل و مباحثی از جمله مشاوره حقوقی و انواع آن آشنا باشد. بدین منظور در ذیل به تعریف جامع کلمه وکیل در حقوق مدنی و قانون وکالت دادگستری در ایران می پردازیم.

همچنین با توجه به تعداد مفاهیم متعدد و مرتبط با وکیل و شغل وکالت جزئیات بیشتر مثل چرائی پدیده وکالت در رسیدگی های قضائی ، اجرای عدالت در نتیجه دفاع وکیل، نحوه شکایت از وکیل دادگستری، حقوق وکیل در ایران، روز وکیل مدافع، دلایل نیاز به وکیل، مواد قانونی مرتبط با وکیل در  قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، لایحه قانونی استقلال وکالت، مالیات وکلای دادگستری در لایحه بودجه سال۱۴۰۱، طرح تسهیل صدور مجوز های کسب و کار ، بررسی پدیده وکیل منصف، انتقضای وکالت، وظیفه وکیل، وکالت و انواع آن، تعریف روزنامه جوان از وکیل، نظرات مشورتی درباره وکیل دادگستری، بررسی عناوین تعدد وکیل، حق الوکاله و اجرت وکیل، تفاوت وکیل با وکیل مدافع، مهارت و دانش مورد نیاز وکالت، نحوه دریافت مجوز وکالت و کارآموزی وکالت، انواع وکیل دادگستری در ایران، تعریف وکیل دادگستری، انحلال عقد وکالت، بررسی وکیل بر پرده سینما، نحوه جستجو وکیل دادگستری، وظایف دفتر وکالت ، کانون وکلای دادگستری، اعتبار وکالت ، نحوه دادن وکالت به غیر، تعریف وکیل پایه دو و پایه یک، اعتبار وکالت تضمینی، وکیل و موکل، تفاوت وکیل با وکیل وصی، تعهد وکیل، پروانه وکالت وکیل، حضوری و غیابی بودن رای وکیل، وکالت جامع، وکالت مطلق و مقید، وکیل خوب رایگان، وکیل خوب زن در مشهد، وکیل خوب قوه قضائیه، شماره یک وکیل خوب، منظور از یک وکیل خوب میخواهم، ویژگی های وکیل خوب، تعداد وکیل، پاسخ به سوال وکالت شغل است یا هنر؟، تعریف وکالت عادی، تعریف وکالت غیر قضائی، پاسخ به سوال اینکه وکالت چه شغلی است؟، نقش مشاور حقوقی و وکیل همراه، وکیل بر پرده سینما، نحوه جست و جوی وکیل، دفتر وکالت و وظایف دفتر وکالت، کانون وکلای دادگستری، مسئولیت مدنی وکیل، مهارت و دانش مورد نیاز وکالت، انواع وکیل دادگستری در ایران، انحلال عقد وکالت، توکیل وکالت، تفاوت وکیل با وکیل مدافع ووکالت غیر حضوری ,;dg را میتوانید با جستجو عنوان در سایت یا موضوعات قرار گرفته در دسته وکیل مطالعه کنید.

وکیل در ایران

  • همچنین وکیل در زبان فارسی به معنی جانشین، خلیفه، قائم‌مقام (فرهنگ فارسی معین) می‌باشد.
  • همچنین وکیل در سلسله‌مراتب نظامی، سرجوقه یا سرجوخه، به معنی «نایب» در اجرای دستورات گروه نظامی و مترادف کلمه وکیل است.
  • همچنین در سلسله‌مراتب خدمتکاران به‌عنوان بالاترین درجه و مترادف کلمه «پیشکار» می‌باشد.

وکیل همچنین مترادف کلمه «کارگزار» هم به‌کاربرده می‌شود که در دنیای بورس این‌گونه تعریف می‌شود: شخص حقوقی است که اوراق بهادار را برای دیگران و به‌حساب آن‌ها معامله می‌کند. و به‌عبارت‌دیگر واسطة بین خریدار و فروشنده اوراق بهادار است که به‌عنوان نماینده مشتری و به‌حساب مشتری، در مقابل دریافت کارمزد، به خریدوفروش اوراق بهادار می‌پردازد.

جایگاه وکیل در قانون مدنی و قانون وکالت ایران

وکیل بر اساس قانون مدنی و قانون وکالت ایران دارای تفاوتهایی می باشد که میتوانید جزئیات آن را در قوانین هر یک مشاهده نمایید و به طور کلی وکیل مدنی و وکیل دادگستری این گونه تعریف می شود.

در قانون مدنی، وکیل می تواند دارای تمام اختیارات راجع به موکل خود باشد و نوعی وکیل مطلق محسوب می شود.

وکیل بر اساس قوانین راجع به وکالت دادگستری، صرفا دارای اختیارات وکالتی مصرح در قانون آیین دادرسی مدنی و برای فعالیت مقید وکیل در دادگاه ها و مراجع قضایی است. همچنین وکیل بر اساس قانون راجع به وکالت ایران میتواند مرد یازنی باشد که با قبولی در هر یک از  آزمون های کانون وکلای دادگستری و یا مرکز امور وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه و یا بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب 1376 یا  قانون تسهیل صدور مجوز وکالت به عنوان وکیل اعم از کارآموز یا وکیل پایه دارای مجوز قانونی وکالت کردن است و می تواند بر اساس قانون و آئین نامه های راجع به وکالت و به عنوان وکیل فعالیت نماید.

حق انتخاب وکیل در قانون اساسی ایران 
معنی وکیل در ایران بر اساس قرآن مجید

برای یافتن معنی کلمه وکیل در ایران بر اساس قرآن مجید به لفظ وكيل در قرآن که ۲۴ بار وارد شده و در چهارده مورد، وصف خدا را برای وکیل قرار داده است اشاره میکنیم. برای مثال معنی آیه خالِقُ كُلِّ شَىء فَاعْبُدُوهُ وَهُوَ عَلى كُلّ شَىء وَكِيل. این است (وصف) پروردگار شما که جز او هیچ خدایی نیست، آفریننده هر چیز است، پس او را پرستش کنید و او نگهبان همه موجودات است. همچنین آیه وَ للّهِ ما فِى السَّمواتِ وَ ما فِى الأَرْضِ وَ كَفى بِاللّهِ وَكِيلاً به معنی آنچه در آسمان‌ها و آنچه در زمین است همه ملک اوست. و تنها خدا به نگهبانی (خلق) کافی است.همچنین آیه إِنَّ عِبادى لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطان وَ كَفى بِرَبِّكَ وَكيلاً به معنی همانا تو را بر بندگان (خاص) من تسلط نیست. و تنها محافظت و نگهبانی خدای تو (ای رسول، از شیطان آن‌ها را) کافی است. همچنین آیه وَ تَوَكَّل عَلَى اللَّهِ وَكَفى بِاللَّهِ وَكيلًا به معنی و بر خدا توکّل کن، و همین بس که خداوند حافظ و مدافع (انسان) باشد!

قواعد حاکم بر وکیل دادگستری

خصوصیات وکیل مدافع را اینجا ببینید.
نحوه انتخاب وکیل متخصص در ایران بر اساس نوع دعاوی مطروحه و حوزه تخصصی

برای انتخاب وکیل متخصص در ایران در خصوص موضوعات مختلفی چون مباحث مربوط به وکالت آنلاین، وکالت در امور بیمه، وکالت در امور بین الملل، وکالت در سازمان تعزیرات حکومتی، وکالت در جرائم رایانه ای، وکالت در امور حقوقی ، وکالت در امور خانواده یا وکالت در امور کیفری و سایر موضوعات قضائی و اداری یا استقاده از نهاد داوری،  ابتدا می بایست از هر یک از موضوعات ذکر شده اطلاعاتی کلی را داشته باشید. و بر اساس نوع نیاز خود مبادرت به جستجو و انتخاب وکیل در ایران نمود و در خصوص موضوعاتی که نیازمند تخصص وکیل دارد افراد میتوانند با جستجوی سوابق فعالیت وکیل متخصص از وی درخواست قبول وکالت نمایند.

پایگاه های اینترنتی اطلاع رسانی فعالیت وکیل در کشور جمهوری اسلامی ایران را میتوانید با مراجعه به پایگاه های اینترنتی کانون های وکلای دادگستری سطح ایران  و مرکز وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه به دست آورید.

مفهوم تعداد وکیل در مراجع قضائی ایران و توکیل در وکالت  اینجا را ببینید.
مدت زمان فعالیت وکیل در ایران چیست؟

بعد از اینکه انتخاب کردید چه وکیلی به وکالت از شما در مراجع اداری یا قضائی فعالیت نماید میبایست وظایف و مدت زمان انجام وکالت وکیل را مشخص نمائید.

بهتر است برای فعالیت هایی که کوتاه مدت یا بلند مدت است زمان انتخاب نمائید و هر چند وکالت عقدی جائز بوده که هر یک از وکیل و موکل هر وقت بخواهند میتوانند عقد رابر هم زنند ولی تعیین زمان فعالیت وکیل به صورت فعالیت او در ادارات یا مراجع قضائی بدوی، تجدید نظر، فرجام خواهی، اجرای احکام و هر نوع فعالیت دیگری که از وکیل خواسته میشود می بایست مشخص و معین باشد.


قواعد حاکم بر وکیل دادگستری
قوانین حاکم بر رابطه وکیل و موکل در قانون آئین دادرسی مدنی ایران
مسئولیت مدنی وکیل

سئولیت کیفری وکیل

حق الزحمه یا حق الوکاله وکیل در ایران چگونه مشخص میگردد؟

برای مشاهده اطلاعات مرتبط با حق الزحمه و تعرفه حق الوکاله وکیل در ایران میبایست توجه نمود که اولا  مبلغ حق الوکاله بر اساس قرارداد خصوصی بین وکیل و موکل معتبر می باشد. و در صورتی که قراردادی در بین نباشد میتوان بر اساس قانون وکالت و آیین نامه تعرفه حق الوکاله وکیل میزان حق الزحمه یا حق الوکاله وکیل را مشخص نمود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه محاسبه حق الزحمه وحق الوکاله وکیل بر اساس قرارداد یا تعرفه قانونی اینجا را کلیک کنید.

ماده ۴ قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی مصوب 1315
هر وکیل عدلیه که به دعوی داشتن اعتبار و نفوذ در نزد مامورین قضایی یا اداری یا حکم یا شهود و اهل خبره وجه یا مال یا فایده دیگری برای خود یا شخص ثالثی از موکل خود به عنوان اینکه باید به یکی از اشخاص مذکوره بپردازد یا مساعدت آنها را جلب کند تحصیل نماید یا وعده آن را قبول کند علاوه بر رد وجه یا مال مورد استفاده یا قیمت آن به حبس تادیبی از یک سال الی سه سال محکوم خواهد شد.

نحوه انتخاب وکیل برای ایرانیان خارج از کشور

نحوه انتخاب وکیل برای ایرانیان خارج از کشور به این صورت است که ایرانیان خارج از کشور میتوانند به طرق مختلف از خدمات وکیل در ایران بهره مند گردند و پس از انتخاب وکیل خود در ایران میتوانند با  ثبت نام در سایت میخک یا تاک وزارت امور خارجه ایران و تائید اسناد کنسولی درخواست های مربوط به گذرنامه و پاسپورت، امور سجلی، شناسنامه، امور تحصیلی دانشجویی یا دانش آموزی،امور مربوط به حمایتهای کنسولسف قضائی و آپوستیل خود را ثبت و پیگیری نمایند و ایرانیان مقیم خارج از کشور میتوانند با تنظیم متن وکالتنامه از وکیل خود در ایران درخواست پیگیری مسائل را بنمایند.

وکیل منتخب میتواند درخواست های قضائی شما را با ثبت وکالت نامه الکترونیک در سامانه ثنا ثبت و پیگیری نماید.

جایگاه اجتماعی وکیل در ایران چگونه است؟

اگر بخواهیم راجع به جایگاه اجتماعی وكیل در ایران صحبت كنیم باید بگوییم كه شغل وكالت ازجمله مشاغلی است كه خصوصاً در دنیای امروز از عزت و احترام خاصی در بین عموم مردم برخوردار است.

فلسفه جایگاه رفیع وكالت در ایران از لحاظ اجتماعی، به این موضوع باز می‌گردد كه وکیلان از حق نادیده گرفته شده و انكار شد‌ۀ اشخاص دفاع می‌كنند و حقی كه شاید مردم در ظاهر نتوانند تشخیص دهند كه از آن کدام‌یک از اصحاب یك دعوی است را تشخیص می دهند.

باهمت و تلاش دکتر مصدّق در روز هفتم اسفندماه لایحه استقلال کانون وکلا تصویب و نهاد وکالت مستقل شد. این روز در تاریخ وکالت ایران دارای اهمیّت خاص است و بعدها هم روز هفتم اسفند به‌عنوان روز «وکیل مدافع» نام‌گذاری شد و هفتۀ منتهی به هفتم اسفند ماه هر سال به عنوان هفته وکیل مدافع یاد می‌شود.

متأسفانه در جامعه ما روشنگری و اطلاع‌رسانی دقیق راجع به جایگاه، کارکرد و اهمیت وکیل صورت نگرفته است. و خدماتی که وکیل دادگستری می‌تواند در راستای احقاق حق، توسعه عدالت و نفیِ ظلم و نابرابری انجام دهد ناشناخته مانده است.

واقعیت امر آن است که روز وکیل مدافع، صرفاً مربوط به وکلای دادگستری و کسانی که امر مهم و خطیر دفاع از مردم را در محاکم و مراجع اداری به عهده خواهند گرفت، نبوده است. بلکه این روز مربوط به کل جامعه است. وکلای دادگستری که این راه را انتخاب کرده و عنوان وزین اما مملو از مسئولیت را برای خود انتخاب کرده است. به‌درستی و به‌طور دقیق از مشکلات و سختی‌های آن اطلاع داشته چرا که در بالاترین سطح مسائل مطروحه در دادگاه ها و مراجع قضایی ایران هستند و تمامی مرارت‌های آن را به جان خریده اند. اما چون باور دارند که حلاوت احقاق حق همه تلخی‌ها و خستگی‌ها را از بین می‌برد نسبت به‌ درستی راهی که انتخاب کرده اند ایمان راسخ دارند و در راستای کشف حقایق موضوع و مسائل مطروحه از جانب موکل که میتواند ایرانی یا غیر ایرانی باشد اهتمام می ورزند.

نقش وکیل مدافع ایرانی از لحاظ حقوق بشر

افراد متعددی به عنوان وکیل مدافع ایرانی در زمینه حقوق بشر فعالیت می نمایند ولی میتوان نقش وکیل در حقوق بشر را از نقش های مهم جامعه بین الملل دانست. چرا که وکالت در ابعادی وسیع‌تر در سیطرۀ انسان/بشر است و وکیل حقوق بشر با تسط بر قوانین و قواعد بین الملل میتواند در حل مسائل مرتبط با حقوق بشر یا انسان در جامعه بین المللی کمک نماید. واز همین بابت در هر کشوری نهاد یا کانونی‌هایی از وکیلان حقوق بشر وجود دارد.

وکیل مدافع حقوق بشر نمایندۀ حقوق اولیۀ انسانی، از سازمان ملل در هر کشوری است که به مقابله با حکومت‌های حاکم بر هر سرزمین، مبنی بر احقاق حق ملت در قبال حکومت، می‌باشد. وکالت صرفاً یک شغل و وسیله‌ای برای کسب درآمد نیست؛ بلکه از مهم‌ترین حقوق ملّت است و در قانون اساسی هم در فصل سوّم آمده است. همین امر مؤید اهمیت آن و قرار داشتن در زمره حقوق اولیه و اساسی بشر در یک جامعه انسانی است.

مفهوم استقلال وکیل در ایران

ذی‌نفعانِ استقلالِ وکیل در ایران ، آحاد جامعه هستند؛ چون وکلا برای شخص خود هیچ نیازی به استقلال ندارند؛ اما در مواردی که در دفاع از موکل، مورد تهدید و تحدید قرار می‌گیرند؛ استقلال مهم‌ترین و محکم‌ترین پشتوانه وکیل در دفاع از موکل است؛ زیرا فقدان استقلال وکیل موجب می‌شود که با دستانی لرزان و زبانی الکن وظیفه دفاع را انجام دهند و یا به دلیل بیمِ از دست دادن شغل و عنوان وکالت، دفاع را رها کنند؛ که در این صورت تنها موکل از این وضعیت لرزان نهاد وکالت متضرر خواهد شد و نمی‌توان کار وکیل را دفاع شایسته تلقی کرد.

استقلال وکیل در ایران بر اساس لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری ایران به تصویب رسیده و بر حسب قانون وکالت هیچ مرجعی نمی تواند استقلال وکیل را از بین ببرد.

از آن گذشته مفهوم استقلال وکیل در ایران بر اساس مبحث دفاع از عدالت است که وکیل مدافع عدالت بوده و با آن سر و کار دارد..

در واقع وکیل، مدافع عدالت است در برابر آنچه به ناحق و بی عدالتی صورت گرفته است و همین وجه عدالت خواهیِ وکیل است که پرچم عدالت را همیشه سفید و به رنگ صلح نگاه می‌دارد.

وکیل مدافع داگستری، زمانی که به کانون وکلا یا به شغل وکالت وارد می‌شود نخستین امری که به او گوشزد می‌شود استقلال نهاد وکالت در ایران است که در راستای عدالت‌خواهی ملزم به جریان است .

استقلال نهاد وکالت هیچ مزیتی را برای وکیل ندارد؛ بلکه موجب افزایش مسئولیت و سطح انتظارات جامعه از وی خواهد بود. لذا جامعه‌ای که استقلال و حریت و آزادی وکیل را پاس بدارد جامعه‌ای استاندارد و رو به تعالی‌ است. کسانی استقلال وکیل را بر‌نمی‌تابند و قانون و عدالت را مانع مقاصد و اهداف خود می‌دانند چون وکیل زبان گویای قانون است و این افراد مخالف استقلال وکیل در دفاع از حقوق قانونی موکلین روزبه‌روز درصدد تخدیش جایگاه و استقلال این نهاد دیرپا و مانا هستند؛ لذا برای اصلاح نابرابری‌ها و اجرای قانون و عدالت نیازمند استقلال وکیل و حضور و نقش مؤثر نهاد وکالت در جامعه هستیم.

شماره تلفن وکیل در ایران

همچنین افراد میتوانند به پایگاه های اطلاع رسانی سایتهای کانون وکلای دادگستری و یا مرکز امور وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه، مراجعه و با نوشتن نام و اطلاعات اطلاعات او،  شماره تلفن وکیلبهتر منتخب خود در ایران را شناسایی نمایند. و در صورتی که بخواهند نیز میتوانند با جستجوی وکیل خود در هر یک از شهر های ایران از خدمات حقوقی وکیل منتخب خود بهره مند شوند.

بهترین وکیل در ایران چه کسی است؟

از ابتدای شناسائی شغل وکالت در ایران افراد و شخصیت های زیادی به عنوان وکیل بهترین در ایران فعالیت وکالتی خود را انجام داده اند. و بعضا عواقب جبران ناپذیر وکالت را متحمل شده اند و بسیارند وکلایی که بهترین رفتار وکالتی و نتیجه فعالیت وکالتی را  نشان می دهند.

نمیتوان وکیلی خاص را به عنوان بهترین وکیل ایران معرفی نمود و بسته به نوع موضوع قضائی یا اداری میتوان بهترین وکیل را از میان انواع وکلای ایران شناسائی نمود.

همچنین صرف معرفی لیستی از نام وکیل یا به کار بردن لیست 10 تایی از نام گذاری وکیل هائی، به عنوان بهترین وکیل های ایران نمیتواند معیاری برای انتخاب بهترین وکیل در ایران باشد.

همچنین انتخاب بهترین وکیل در ایران نمیتواند بر اساس معیارهایی چون قدمت فعالیت یا مطرح بودن نام او در برخی سایتهای تبلیغاتی باشد که روزانه باعث ایجاد مسائلی میگردد و مثال بارز آن افرادی است که خود را در اینترنت یا فضای مجازی وکیل مهاجرت معرفی و با اخد مبالغ بعضا گزاف افراد را با وعده اخذ اقامت یا دریافت مالکیت املاک فریب می دهند.

افراد و مراجعین برای انتخاب بهترین وکیل در ایران میبایست ابتدا مشخص نمایند که حوزه فعالیت حقوقی مورد درخواستشان در کدام یک از حوزه های قضائی شهر های ایران مثل آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی،اردبیل، البرز، اصفحان، تهران، مشهد و سایر شهر های استان خراسان، بوشهر،شیراز سمنان، کرمان، زاهدان ، قم ، یزد، گلستان، کرمانشاه، کردستان، ایلام، سنندج  و… است و بر اساس نوع نیاز حقوقی، کیفری یا خانواده  یا بر اساس هدف مهاجرتی خود از بهترین وکیل ایرانی در هر یک از شهر های ایران مثل تهران، مشهد و تبریز استفاده نمایند.

مشاوره حقوقی و شرایط آن
برای مشاهده وبلاگ آوای رهنما کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *