ولی دم ، تهاتر، مصالحه در دیه – ساده خوان ماده 452 قانون مجازات

ماده 589 قانون مجازات اسلامی دیه چشم

ولی دم

منظور از ولی دم اشخاصی هستند که قانونا حق ارث بردن از اموال مقتول یا قربانی و مجنی علیه را دارند و شامل پدر، مادر، فرزند، برادر، خواهر و بسته به اینکه طبقات ارث چه کسانی هستند متفاوت خواهد بود و میتوانند با طرح شکایت یا اعلام رضایت نسبت به دیه یا قصاص تصمیم گیری نمایند.

طبقات ارث

طبقه 1 شامل پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد. طبقه 2 شامل اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن‌ها. طبقه 3  شامل اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن‌ها.

ذمه

ذمه به معنی برعهده و تعهد بر رفتاری است.

مصالحه

مصالحه توافق شفاهی یا مکتوب یا عقدی است که به موجب آن طرفین تراضی و توافق می کنند بر بدست آوردن چیزی مثل پول یا چک از کسی کسی اعم از عین یا منفعت یا اسقاط دین از کسی یا اسقاط حقی از کسی و متقابلا طرف دیگر از تعهد به امری معاف می گردد.

تهاتر

ماده ۲۹۴ قانون مدنی اعلام میدارد وقتی دو نفر در مقابل یکدیگر مدیون باشند بین دیون آنها به یکدیگر به طریقی که در مواد ذیل مقرر است تهاتر حاصل میشود.
و بر اساس ماده ۲۹۵ قانون مدنی تهاتر قهری است و بدون اینکه طرفین در این موضوع تراضی نمایند حاصل میگردد بنابراین به محض اینکه دو نفر در مقابل یکدیگر ‌در آن واحد مدیون شدند هر دو دین تا اندازه‌ای که با هم معادله مینماید به طور تهاتر بر طرف شده و طرفین به مقدار آن در مقابل یکدیگر بری‌ میشوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *