ساده خوان ماده 88 قانون مجازات اسلامی

تفسیر ماده 88 قانون مجازات اسلامی

ماده ۸۸ مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی اطفال و نوجوانان
دادگاه در مورد اطفال و نوجوانانی که در زمان ارتکاب جرم ۹ تا ۱۵ سال تمام شمسی هستند از شیوه های زیر در انتخاب و تصمیم گیری استفاده مینماید:
۱- با اخذ تعهد تادیب و تربیت و مواظبت در حسن اخلاق طفل و نوجوان او را به والدین .یا اولیاء یا سرپرست قانونی انها تسلیم مینماید و اگر دادگاه مصلحت بداند میتواند از اشخاص فوق تعهد بگیرد که طفل یا نوجوان اموری مثل موارد زیر را در مدت معین انجام و نتیجه را به دادگاه اعلام نمایند.
معرفی طفل یا نوجوان به مددکار اجتماعی یا روانشناس و دیگر متخصصان و همکاری با آنها.
با هدف تحصیل یا حرفه آموزی طفل یا نوجوان را به موسسه آموزشی و فرهنگی بفرستند.
تحت نظر پزشک بیماری یا اعتیاد طفل یا نوجوان را درمان نماید.
از ارتباط طفل یا نوجوان با اشخاصی که دادگاه ارتباط و معاشرت با آنها را مضر به حال طفل یا نوجوان دانسته جلوگیری نماید.
از رفت و آمد طفل یا نوجوان به محل های معین جلوگیری نماید.
۲- مطابق بند ب ماده ۸۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲/۰۲/۰۱ دادگاه در انتخاب و تصمیم گیری برای اطفال و نوجوانان ۹ تا ۱۵ سال شمسی که پدر و مادر یا سرپرست قانونی طفل و نوجوان به دلیل اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر یا قمار و یا به دلیل مشهور بودن به فساد اخلاقی و فحشا یا به نظر پزشک قانونی پدر یا مادر به بیماری روانی مبتلا شده و یا سوء استفاده از طفل و نوجوان در مشاغل ضد اجتماعی مثل فساد، فحشا ، گدایی کردن و قاچاق صلاحیت حضانت از طفل و نوجوان را ندارد و همچنین اگر جهت انجام دستورات محافظتی و تربیتی ، به اولیاء قانونی و یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان دسترسی وجود نداشته باشد دادگاه میتواند با تعیین الزامات و دستوراتی که در فوق برخی از آنها نام برده شد طفل یا نوجوان را با اخذ قبول از طرف اشخاص حقیقی یا حقوقی که به مصلحت طفل یا نوجوان باشد تسلیم مینماید.
۳- سومین تصمیمی که دادگاه میتواند نسبت به طفل و نوجوان ۹ تا ۱۵ سال بگیرد این است که طفل یا نوجوان را نصیحت نماید.
۴- چهارمین تصمیمی که دادگاه در خصوص طفل یا نوجوان ۹ تا ۱۵ ساله شمسی میتواند بگیرد این است که به طفل یا نوجوان اخطار نموده و از او تعهد بگیرد که دیگر مرتکب تکرار جرم نمیشود.
۵- پنجمین تصمیمی که دادگاه میتواند نسبت به طفل یا نوجوان ۹ تا ۱۵ ساله شمسی که مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا درجه ۵ شده است این است که او را به مدت ۳ ماه تا ۱ سال در کانون اصلاح و تربیت نگهداری نماید .
تصمیم به اینکه به طفل یا نوجوان اخطار شود و از او تعهد به عدم تکرار جرم گرفته شود و همچنین نگهداری طفل و نوجوان در کانون اصلاح و تربیت صرفا در خصوص فردی اعمال میشود که ۱۲ تا ۱۵ سال داشته باشد .
اگر طفل یا نوجوان مرتکب جرمی شده باشد که مجازات آن حد یا قصاص است اگر ۱۲ تا ۱۵ سال قمری داشته باشد به یکی از مجازاتهای زیر محکوم میشود
۱-اخطار به فرد و اخذ تعهد به عدم تکرار جرم.
۲-نگهداری بین ۳ ماه تا ۱ سال در کانون اصلاح و تربیت.
اگر دادگاه از موارد فوق استفاده نکند میتواند در مورد نابالغ فوق تصمیم بگیرد که او را نصحیت کند یا تسلیم اولیاء و سرپرست قانونی یا اشخاص حقیقی یا حقوقی که مصلحت بداند بنماید.

دادگاه با توجه به تحقیقات و گزارش مددکار اجتماعی که از وضع طفل یا نوجوان یا رفتار او ارائه میشود هر چند بار که مصلحت طفل و نوجوان اقتضا نماید میتواند در تصمیم خود تجدید نظر نماید.

1-سال شمسی به مدت زمانی گفته می شود که طول می کشد تا زمین یک دور کامل به دور خورشید بچرخد. ماه شمسی نیز یک دوازدهم سال شمسی است. ماه های شمسی تقویم در تعداد روزها با یکدیگر تفاوت دارند و علت موضوع این است که ۳۶۵ روز را که بر ۱۲ ماه تقسیم کنیم ۵ روز اضافه است و به همین دلیل برای قرار گرفتن کامل روزها در ۱۲ ماه، ۵ ماه ۳۱ روزه داریم.

2-والدین نیز کسانی هستند که با ایجاد رابطه مشروع (نکاح) باعث به دنیا آمدن طفلی میگردند و طبق قانون دارای حقوق و تکالیفی هستند.
3- دوستان-سرپرستان-صاحب اختیاران (کلمه اولیا جمع کلمه ولی است ، که از ماده ولایت است ، و ولایت در اصل به معنای مالکیت و تدبیر برای امور است ، مثلا ولی صغیر یا مجنون یا سفیه ، کسی است که مالک تدبیر امور و اموال آنان باشد
4- ولی یا همان سرپرست قانونی در واقع پدر و جد پدری هستند. مهمترین وظیفه ولی قهری نمایندگی کسی است که ولایت او را برعهده دارد. به این ولایت از این جهت قهری یا اجباری یا قانونی گفته می‌شود که به حکم قانون آنها مکلف هستند امور کسی که بر او ولایت دارند را اداره کنند و نیازی به حکم دادگاه یا موافقت پدر یا جد پدری نیست. یعنی آنها نمی‌توانند از بار این مسئولیت شانه خالی کنند.
5- متخصص و صاحب نظر در روانشناسی.عالم به احوال و اطوار مختلف روح انسان. آنکه دانش روانشناسی را آموخته باشد.
6- فحشا در فرهنگ لغت به معانی: ۱ – معصیت عمل زشت بدی که از حد در گذرد ۲ – زنا ۳ – نابکاری
7-فساد در فرهنگ لغت به معانی: هرزگی، فساد، تباهی، شرارت، بدکرداری، بدکارگی
8-ماه قمری یک سال قمری را تشکیل می دهد. ماه قمری به معنای مدت زمانی است که طول می کشد تا ماه به اشکال مختلفی که می شناسیم ( ماه کامل، نیم قمر و هلال و دوباره ماه کامل) تغییر شکل دهد و به حالت ابتدایی بازگردد. ماه قمری ۲۹.۵ روز طول می کشد، هرچند تغییرات کوچکی نیز دارد، اما به طور میانگین در همین بازه می ماند.

متن ماده 88 قانون مجازات اسلامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *