ساده خوان ماده 80 قانون مجازات اسلامی

قانون مجازات اسلامی ماده 80

ساده خوان ماده 80 قانون مجازات اسلامی

مطابق ماده ۸۰ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392/02/01 درصورتی‌که محکوم به جایگزین حبس، مفاد حکم دادگاه را رعایت کند و دادگاه اصلاح رفتار محکوم را دادگاه می‌تواند به پیشنهاد قاضی اجرای احکام و برای یک‌بار تا نصف باقیمانده مجازات را کاهش دهد.
هرگاه فردی بخواهد به‌منظور اعاده‌ی حق خود به دادگاه مراجعه کند، باید خواسته‌ی خود را بر روی برگه دادخواست وارد کرده و آن را تسلیم دادگاه کند و بعد از پرداخت هزینه‌ی دادرسی (متناسب با بهای خواسته) و ثبت دادخواست، دادگاه شروع به رسیدگی می‌کند. بعد از طی جلسات دادرسی، دادگاه طبق مدارک و شواهد حکم صادر خواهد کرد. اگر حکم صادرشده از نوع لازم‌الاجرا باشد، فرد خوانده محکوم به اجرای مفاد حکم خواهد شد؛ اما این حکم به‌خودی‌خود قابلیت اجرا ندارد، یعنی نمی‌تواند محکوم‌علیه را وادار به اجرای آن کندو در این صورت خواهان می‌تواند با مراجعه به قسمت اجرای احکام دادگستری، درخواست صدور اجرائیه کند.
بنابراین از فواید حکم لازم‌الاجرا این است که اگر زمانی محکوم‌علیه از عمل به مفاد حکم امتناع ورزد، می‌توان اجرایی شدن حکم را درخواست کرد. طبق ماده‌ی ۵ قانون اجرای احکام مدنی صدور اجراییه به عهده‌ی دادگاه نخستین می‌باشد؛ یعنی دادگاهی که دادخواست اولیه به آن داده شده است و حکم نخستین نیز از آن صادر گردیده است.
اجرای احکام کیفری در محکومیت‌های مالی، بدون درخواست کسی که حکم به نفع او صادر شده است امکان‌پذیر نخواهد بود. بر اساس ماده 541 قانون آیین دادرسی کیفری هرگاه اجرای مجازات منوط به درخواست محکوم‌له باشد و در تقاضای اجرای آن بدون داشتن عذر موجه تأخیر کند، به دستور قاضی اجرای احکام کیفری به وی ابلاغ می‌شود تا ظرف سه ماه تصمیم خود را درباره‌ی اجرای حکم اعلام کند؛ در صورت سپری شدن این مدت و عدم وصول درخواست اجرای حکم بدون عذر موجه، قاضی اجرای احکام کیفری، قرار تأمین صادره را لغو می‌کند؛ در این صورت چنانچه محکوم‌علیه به علت دیگری در حبس نباشد، آزاد و پرونده به‌طور موقت بایگانی می‌شود.

متن ماده 80 قانون مجازات اسلامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *