ساده خوان ماده 62 قانون مجازات اسلامی

ماده 62 قانون مجازات اسلامی

ساده خوان ماده 62 قانون مجازات اسلامی

نظارت الکترونیکی

استفاده از مجازات به شکل نظارت الکترونیکی منوط به این است که فرد محکوم دارای شرایط مربوط به تعویق صدور حکم باشد که این شرایط در ماده 40 قانون مجازات اسلامی ذکر شده اند.

در نظارت الکترونیکی محکوم به مجازات به مرجع قضائی اجازه میدهد او را به جای حبس نمودن در زندان با سیستم های الکترونیکی نظارت نماید که این امر در محدوده مکانی مشخص محقق میگردد و بر حسب وسیله ای مثل دستبند،پابند و سایر سیستم های الکترونیکی نظارت مورد تحقق واقع می گردد.

برای اعمال مجازات‌های تعزیری درجه 5 تا 8، دادگاه می‌تواند محکوم به حبس را با رضایت خودش در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سیستم‌های الکترونیک قرار دهد.

مطابق تبصره دو ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲/۰۲/۰۱ الحاقی مورخ ۱۳۹۹/۰۲/۲۳ در حبس های تعزیری درجه دو ، سه ، چهار ، پنج پس از گذشت یک چهارم مدت حبس میتوان از سامانه الکترونیکی یا پابند و دستبند الکترونیکی استفاده نمود.

در مورد نوجوانانی که مرتکب جرم تعزیری می‌شوند هم این نکته قابل ذکر است که اگر سن آنان در زمان ارتکاب، بین 15ال تمام شمسی باشد در صورت ارتکاب جرم تعزیری دارای مجازات درجه 6، به جای محبوس شدن در کانون اصلاح و تربیت، باید جزای نقدی یا 60 تا 180 ساعت خدمات عمومی رایگان انجام دهند.

دو نوع مجازات تعزیری سبک در قانون ما پیش‌بینی شده است که اکثر جرایم خفیف مشمول چنین مجازات‌هایی هستند.

این دو نوع مجازات عبارت از مجازات‌های تعزیری درجه هفت و هشت است.

قانونگذار برای مجازات تعزیری درجه هفت، حبس از 91 روز تا 6 ماه و جزای نقدی 30 تا 60 میلیون ریال را مناسب دیده است.

سبک‌ترین مجازات تعزیری نیز مجازات تعزیری درجه هشت است که عبارت از حبس تا سه ماه و جزای نقدی تا 30 میلیون ریال است.

در کنار تعیین درجات هشت‌گانه مجازات، برخی احکام نیز در نظر گرفته شده است، مثل اینکه اگر نوع مجازات خاصی در این نوع مجازات‌های هشت گانه پیش بینی نشده باشد جزو مجازات تعزیری درجه هفت است.

تدابیر اتخاذ شده در قرار تعویق مراقبتی

  • در ماده 42 قانون مجازات ، تدابیر اتخاذ شده در قرار تعویق مراقبتی بیان شده است . این تدابیر از قرار زیر هستند:

الف – حضور به موقع در زمان و مکان تعیین شده توسط مقام قضایی یا مددکار اجتماعی ناظر
ب – ارائه اطلاعات و اسناد و مدارک تسهیل کننده نظارت بر اجرای تعهدات محکوم برای مددکار اجتماعی
ج – اعلام هر گونه تغییر شغل ، اقامتگاه یا جا به جایی در مدت کمتر از پانزده روز و ارائه گزارشی از آن به مددکار اجتماعی
ت – کسب اجازه از مقام قضایی به منظور مسافرت به خارج از کشور
این تدابیر می توانند با برخی از تدابیر معاضدتی از قبیل معرفی مرتکب به نهادهای حمایتی ، همراه باشند

دستورات دادگاه در قرار تعویق مراقبتی

، دستوراتی هستند که قاضی با توجه به جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکب و شرایط زندگی او به نحوی که در زندگی یا خانواده او اختلال اساسی و عمده ایجاد نکند ، صادر می کند . این دستورات برای مدت تعویق هستند و از قرار زیرند :
الف – حرفه آموزی یا اشتغال به حرفه ای خاص
ب – اقامت یا عدم اقامت در مکان معین
پ – درمان بیماری یا ترک اعتیاد
ت – پرداخت نفقه افراد واجب النفقه
ث – خودداری از تصدی کلیه یا برخی از وسایل نقلیه موتوری
ج – خودداری از فعالیت حرفه ای مرتبط با جرم ارتکابی با استفاده از وسایل موثر در آن
چ – خودداری از ارتباط و معاشرت با شرکا یا معاونان جرم یا دیگر اشخاص از قبیل بزه دیده به تشخیص دادگاه
ح – گذراندن دوره با دوره های خاص آموزش و یادگیری مهارت های اساسی زندگی یا شرکت در دوره های تربیتی ، اخلاقی ، مذهبی ، تحصیلی یا ورزشی

تبصره ۳ ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ قوه قضائیه نظارت الکترونیک را توسط سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور لازم می داند.

ماده 1 قانون اقدامات تامینی در تعریف اقدامات تامینی:

اقدامات تامینی عبارتند از تدابیری که دادگاه برای جلوگیری از تکرار جرم ( جنحه یا جنایت ) در برابر مجرمین خطرناک اتخاد می کند. ۰۴/۱۳۹۷ مرکز مراقبت الکترونیک مستقر در سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی اعلامی در قسمتهایی از کشور که توسط سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی معین میگردد

بنابراین اقدامات تامینی اقداماتی هستند که باید زمانی صادر شوند که یک نفر مرتکب جرم شده باشد و هدف از آن جلوگیری از ارتکاب جرم توسط مجرمین خطرناک است. به عبارتی همانطور که از نام این دست از اقدامات بر می آید این نوع امور برای تامین امنیت و نظم هستند .

قانون استفاده از بخش خصوصی جهت استفاده از این شیوه را جایز شمرده است و دستور آیین نامه شماره ۹۰۰۰/۶۱۴۱۱۰۰ اجرایی موضوع نظارت الکترونیک اجرای نظارت الکترونیک مصوب ۱۳۹۸/۰۲/۰۴ مصوب قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران و تصویب آئیین نامه اجرائی مراقبتهای الکترونیکی ۹۰۰۰۱۶۶۱۱۰۰ مورخ وظیفه موید این موضوع می باشد.

نحوه اجرا نظارت الکترونیک مستمر یا دوره ای

فرد به وسیله ابزار و تجهیزات الکترونیک و در نقاط ورودی و خروجی محدوده مجاز اعلامی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی به وسیله شبکه ملی عدالت ، سما ( مخفف وسیله نرم افزاری ، سخت افزاری جهت کنترل الکترونیک ) ، یا بر اساس نظارتهای پیش بینی شده در قانون هفتم توسه کشور، تحت مراقب و مامور ناظر الکترونیکی در جهت اجرای دستورات و تدابیر مراقبتی نظارت با تعیین ساعات خروج فرد از تحت محدوده نظارتی معین میگردد و بدین منظور تجهیزات فوق در مرکز نصب و از فرد وثیقه ورود خسارت احتمالی به تجهیزات اخذ و با اعلام نکات فنی و آموزشی و تنظیم صورتجلسه نظارت الکترونیک به وسیله سامانه الکترونیک و اجرائی میگردد .

متن ماده 62 قانون مجازات اسلامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *