ساده خوان ماده 58 قانون مجازات اسلامی
نظام آزادی مشروط مطابق ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۰۱/۰۲/۱۳۹۲ در مورد محکومین به حبس تعزیری اعمال می گردد.
حبس تعزیری به حبسی گفته میشود که در برابر حبس ابدی قرار می گیرد. به زبان ساده تر حبس تعزیری برای تخلفات شرعی و اعمال حرام در نظر گرفته شده است و برای آن دسته از جرایمی است که برای آنها در شرع مجازات دقیقی تعیین نشده است.
به علاوه، حبس تعزیری حبسی است که قابل اجرا خواهد بود و برای متهم اجرا خواهد شد، با این حال، برخی تصور میکنند که حبس تعزیری قابل فروش است، در صورتی که چنین چیزی صحت ندارد. اما میتوان حبس تعزیری را به جزای نقدی تبدیل نمود.
از سوی دیگر، این نوع مجازات که به نوعی تادیب محسوب میشود، بر طبق شرع و ماده 19 قانون مجازات اسلامی ایران در اختیار حاکم قرار گرفته است. با این حال، لازم به ذکر است در برخی مواقع حبس تعزیری در برابر حبس تعلیقی قرار میگیرد و در نهایت متهم محکوم به اجرای آن حکم نخواهد بود.
، دادگاه صادر کننده حکم میتواند از شیوه آزادی مشروط استفاده کند.
در این شیوه دادگاه صادر کننده حکم میتواند با پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام ، محکومان به حبس تا ۱۰ سال را پس از تحمل یک سوم مجازات و محکومان به حبس بیش از ده سال را پس از تحمل نصف مجازات با شیوه آزادی مشروط محکوم به آزادی مشروط نماید.
در شیوه آزادی مشروط رئیس زندان موظف است گزارشی از زندانیانی که ضرر و زیان مشخص شده در حکم را پرداخت یا قراری در پرداخت آن داده اند و در مدت اجرای مجازات حبس همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان داده و حالات و رفتار آنها در مدت حبس نشان داده که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمیشود به قاضی اجرای احکام ارائه دهد.
قاضی اجرای احکام پس از بررسی وضعیت زندانی وشرایط مدت سپری شده از حبس پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارائه میدهد.
متن ماده 58 قانون مجازات اسلامی