ساده خوان ماده 286 قانون مجازات اسلامی
1-ذکر عنوان هر کس در ماده فوق نشان میدهد که مرتکب این جرم اعم از زن و مرد ، پیر و جوان ، مسلمان و غیر مسلمان است .
2-نشر اکاذیب یعنی خبرهای خلاف شرح واقعه انتشار یابد که هدف از آن، تشویش اذهان مردم یا تخریب فرد و افرادی که در جامعه دارای مسئولیت هستند، گفته می شود. انتشار تمامی اخبار خلاف واقع، که باعث افترا، تهمت، ناسزا و توهین به شخص یا اشخاصی می شود، از مصادیق نشر اکاذیب است
3-قانون گذار در ماده 1 از قانون مذکور شش رفتار را به عنوان مصادیق جرم اخلال در نظام اقتصادی پیش بینی کرده است که از قرار زیر هستند :
•اخلال در نظام پولی یا ارزی کشور از طریق قاچاق ارز به صورت عمده ، یا ضرب سکه قلب ، یا جعل اسکناس ، یا وارد کردن یا توزیع نمودن عمده آنها ، اعم از داخلی و خارجی و امثال آن.
•اخلال در امر توزیع مایحتاج عمومی از طریق گران فروشی کلان ارزاق یا سایر نیازمندی های عمومی و احتکار عمده ارزاق یا نیازمندی های مزبور و پیشخرید فراوان تولیدات کشاورزی و سایر تولیدات مورد نیاز عامه و امثال آنها به منظور ایجاد انحصار یا کمبود در عرضه آنها.
•اخلال در نظام تولیدی کشور از طریق سوء استفاده عمده از فروش غیر مجاز تجهیزات فنی و مواد اولیه در بازار آزاد یا تخلف از تعهداتمربوط در مورد آن و یا رشاء و ارتشاء عمده در امر تولید یا اخذ مجوزهای تولیدی در مواردی که موجب اختلال در سیاست های تولیدی کشور شود و امثال آنها.
•هر گونه اقدامی به قصد خارج کردن میراث فرهنگی یا ثروت های ملی اگرچه به خارج کردن آن نیانجامد قاچاق محسوب و کلیه اموالی که برای خارج کردن از کشور در نظر گرفته شده است مال موضوع قاچاق تلقی و به سود دولت ضبط میگردد.
•وصول وجوه کلان به صورت قبول سپرده اشخاص حقیقی یا حقوقی تحت عنوان مضاربه و نظایر آن که موجب حیف و میل اموال مردم یا اخلال در نظام اقتصادی شود.
•اقدام باندی و تشکیلاتی جهت اخلال در نظام صادراتی کشور به هر صورت از قبیل تقلب در سپردن تعهد ارزی یا تأدیه آن و تقلب در قیمتگذاری کالاهای صادراتی و
4-احراق در فرهنگ لفت به سوزانیدن و آتش زدن تعریف شده است.
5-تخریب در فرهنگ لغت به معنای ویران، زیر و رو، نابود، ویران کردن، درهم کوبیدن آمده است.
6-حبس تعزیری درجه 5 حبس بیشتر از دو تا پنج سال
7-حبس تعزیری درجه 6حبس بیشتر از شش ماه تا دو سال است
متن ماده 286 قانون مجازات اسلامی