مشاوره قبل از ازدواج و انواع نکاح

انواع نکاح

مشاوره پیش از ازدواج

در این مقاله قصد داریم، با آگاه سازی و تعریف نکاح و انواع آن هرچیزی که راجع به مشاوره قبل از ازدواج است را آموزش دهیم.

انواع نکاح

عقد نکاح یا ازدواج در حقوق ایران و همچنین در فقه شیعه بر دو قسم است : نکاح دائم و نکاح موقت

عقد نکاح دائم

به طور کلی ، زمانی که از عقد نکاح یا ازدواج صحبت به میان می آید ، منظور عقد نکاح دائم یا همان ازدواج دائمی است ؛ چرا که نکاح موقت یا صیغه امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و به تدریج از تعداد آن کاسته شده است . با این توضیح ، عقد نکاح دائم به عنوان یکی از رایج ترین انواع عقد نکاح ، به صورت همیشگی میان زن و مرد رابطه محرمیت ایجاد می سازد. و بر خلاف عقد موقت که برای مدت محدودی است ، فرض بر دائمی ، استمراری و همیشگی بودن آن می باشد . بسیاری از احکام مربوط به ازدواج یا نکاح که در قانون مدنی بیان شده است. مانند حق مطالبه نفقه توسط زن در خصوصنکاح دائم می باشد و عقد نکاح دائم که هدف از آن ، تشکیل خانواده و مشارکت در زندگی است اصولا قراردادی غیر مالی است و بر پایه مهر و محبت و گذشت بنا می گردد و به همین دلیل ، احکام مربوط به معاملات در مورد نوع دائمی نکاح قابل اجرا نخواهد بود تا زن و مرد دچار اشتباه در عقد نکاح نشوند.

عقد نکاح موقت یا صیغه

همانگونه که اشاره شد ، در حقوق امروزه اصل بر آن است که عقد نکاح به صورت دائمی و مستمر خوانده شود . با این حال ، در مواردی که امکان ازدواج به صورت دائم وجود ندارد ، نوع دیگری از ازدواج تحت عنوان متعه ، عقد موقت ، عقد منقطع یا صیغه موقت مورد پیش بینی قرار گرفته است که به خاطر پرهیز از گناه ، حتی به آن توصیه نیز شده است. همانگونه که از نام عقد موقت مشخص است. این نوع عقد نکاح صرفا برای مدت مشخص و محدودی است و حتما باید مدت عقد موقت توسط زوجین مشخص شود و بر آن توافق حاصل شود و مهریه زن در عقد موقت ذکر شود تا صحیح باشد.

لازم به ذکر است که عقد موقت یا صیغه یکی از انواع عقد نکاحی است که در فقه شیعه مورد پیش بینی قرار گرفته است و اهل تسنن عقد موقت را به عنوان یکی از انواع نکاح به رسمیت نمی شناسند. با این حال ، قانون مدنی ایران به پیروی از فقه شیعه عقد موقت را به عنوان یکی از اقسام عقد ازدواج یا نکاح مورد شناسایی داده است. و احکام مربوط به عقد موقت یا صیغه را ضمن مواد مختلفی از این قانون مشخص نموده است.

نکاح دائم و موقت و وجه تمایز این دو

نفقه:

در عقد دائم نفقه بر عهده شوهر است ولی در عقد موقت زن حق نفقه ندارد مگر اینه شرط شده باشد یا آنکه عقد مبنی بر آن جاری شده باشد.

ارث:

در عقد دائم زن از همسرش ارث می برد ولی در عقد موقت زن مطلقا از همسرش ارث نخواهد برد.

مهریه:

اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده باشد یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین می توانند بعد از عقد مهر را به تراضی تعیین کنند. و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آنها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود. ولی در نکاح منقطع .عدم مهر در عقد موجب بطلان است (بنابر این در عقد موقت باید از همان ابتدا مهریه تعیین شود.

موجبات انحلال:

طلاق مختص عقد دائم است و در نکاح موقت راه ندارد بلکه طریق اصلی و عمده انحلال نکاح موقت، بذل مدت است. (ضمن اینکه فسخ نکاح در هم در نکاح دائم وجود دارد و هم در نکاح موقت).

عده:

عده طلاق و فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در اینصورت عده او سه ماه است. ولی عده فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد نکاح منقطع در غیر حامل دو طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در اینصورت 45 روز است.

ثبت:

عدم ثبت ازداج دائم جرم است ولی عدم ثبت ازدواج موقت جرم نیست مگر در سه مورد که ثبت ازدواج موقت الزامی است. و دارای ضمانت اجرای کیفری مشابه است: باردار شدن زوجه، توافق طرفین و شرط ضمن عقد

تعیین زمان:

در عقد دائم لازم نیست برای محرمیت مدتی تعیین شود ولی در عقد موقت باید طرفین بر یک زمان مشخص توافق نمایند.

آیا هنوز سوالی برای شما باقی مانده است و نیاز به مشاوره قبل از ازدواج دارید؟ همین الان با مشاوران آوای رهنما تماس بگیرید و زمان مشاوره رایگان خودتون رو دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *