افترا

افترا

در این مقاله به تعریف افترا و بررسی ابعاد آن از دیدگاه حقوق کیفری خواهیم پرداخت:

افترا به معنی نسبت دروغ و غیرحقیقی به شخصی می‌باشد و از انواع بی‌احترامی محسوب و قانون‌گذار ایران در ماده ۶۹۷ به تعریف یکی از انواع افترا می‌پردازد.

 افترا بیانی یا قولی

مطابق ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی اگر کسی به‌وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به‌وسیله درج در روزنامه و جراید یا نطق و سخنرانی در مجامع یا به هر وسیله دیگر به کسی امری که مطابق قانون جرم می‌باشد را صریحاً نسبت دهد یا آن جرم نسبت داده شده را منتشر نماید و نتواند صحیح بودن اتهام وارده را اثبات نماید اگر رفتار او موجب قذف باشد حد قذف که ۸۰ ضربه شلاق حدی است اجرا شده و درصورتی‌که مشمول حد قذف نباشد به ۱ ماه تا ۱ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم می‌گردد و درصورتی‌که رفتار او باعث ایجاد فحشا شود هرچند بتواند صحت اتهام را اثبات نماید به دلیل اینکه باعث ایجاد فحشا شده است به مجازات حبس و شلاق مذکور محکوم خواهد شد.

افترا فعلی

یکی دیگر از انواع افترا این است که شخصی عالما و با عمد و با قصد اینکه فرد دیگری را متهم نماید آلات و ادوات جرم مثل آلات جرم مواد مخدر یا قمار یا سند مجعول یا هر چیزی که مطابق قانون جرم می‌باشد را در منزل یا داخل کیف کسی قرار دهد یا مخفی نماید و به خاطر این رفتار فرد مورد تعقیب قرار بگیرد و قرار منع تعقیب صادر شود و یا به‌موجب حکم قطعی تبرئه شود عامل این رفتار پس از صدور قرار منع تعقیب یا صدور حکم قطعی برائت به جهت اینکه جرمی را به دیگری نسبت داده است به ۶ ماه تا ۳ سال حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شود.

در افترا رفتاری که نسبت داده می‌شود باید مطابق قانون جرم تلقی شود. و اگر عملی که به فرد نسبت داده شده است جرم نباشد بلکه عملی ضداجتماعی یا ضد اخلاقی باشد به‌عنوان افترا قابل‌تعقیب نیست بلکه ممکن است به جهت توهین قابلیت تعقیب و رسیدگی را داشته باشد.

در افترا جرم باید عاما و عامداً و صریحاً نسبت داده شود یا نوشته منتشر شود و اگر منتشر نشود جرم نمی‌باشد. شرط تحقق جرم افترا، انتساب جرم به دیگری می باشد.
جرم مطابق ماده ۲ قانون مجازات اسلامی به هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات در نظر گرفته شده باشد جرم گویند.  مجازات جرائم در قانون مجازات اسلامی در باب حدود، قصاص، دیات و مجازات‌های تعزیری مشخص و معین می‌باشد.
انتساب جرم زنا و لواط مطابق قانون قذف تلقی و از شمول جرم افترا خارج می‌باشد.
در افترا، رفتار مجرمانه می‌بایست به‌صراحت به دیگری منتسب شود.
در افترا فردی که رفتار مجرمانه را صراحتاً به شاکی منتسب نموده است نمی‌تواند گفته خود را اثبات نماید. اگر بتواند انتساب جرم به دیگری را ثابت نماید به اتهام افترا قابل‌تعقیب و رسیدگی نمی‌باشد.
افترا باعث می‌شود که شخص برای اعاده حیثیت خود بتواند شکایتی تحت عنوان افترا مطرح و تعقیب قضایی متهم را بخواهد و برای شروع این شکایت می‌بایست شاکی جرمی که صراحتاً به وی نسبت داده شده است را به همراه دلایل اثبات آن به دفتر خدمات قضائی یا مرجع قضایی ارائه دهد.

جهت مشاهده نتایج پرونده های موفق در رابطه با افترا کلیک نمایید.

8 دیدگاه برای “افترا

    • تیم فنی گفته:

      افترا به معنی این است که عملی مجرمانه به دیگری نسبت داده شود صحت انتساب رفتار مجرمانه ثابت نشود و افترا از طریق گفتن و نوشتن و یا از طریق عملیاتی مثل گذاشتن مواد مخدر در کیف یا محل کار فردی برای متهم نمودن او به ارتکاب جرم می باشد و مجازات افترا از طریق بیان و نوشتن ۱ ماه تا ۱ سال حبس و یا شلاق تعزیری تا ۷۴ ضربه و مجازات افترا از طریق ارتکاب عملیاتی برای انتساب جرم به دیگری ۶ ماه تا ۳ سال حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق تعزیری می باشد.

  1. موسوی گفته:

    سلام
    یه خانمی سر حساب کتاب مالی توی ایمو و شبکه اجتماعی اینساگرام سر یه حساب کتاب ناچیز برام، پیامک فحاشی ناموسی ارسال کرده، حالا می خوام برم دادسرا شکایت کنم ، به چه ماده ایی استناد کنم . بحث توهین یا افترا  به جایی میرسم؟

    • تیم فنی گفته:

      سلام
      با توجه به متن پیامک و الفاظ به رفته میتوانید شکایتی تحت عنوان توهین یا قذف و یا افترا را مطرح نمائید و اگر جرم از نوع توهین ساده باشد دارای مجازات جزای نقدی و چنانچه جرم از نوع قذف یا نسبت دادن زنا یا لواط باشد دارای مجازات ۸۰ ضربه شلاق حدی و چنانچه افترا محسوب گردد یعنی رفتار مجرمانه ای مثل کلاهبرداری با سرقت به شما نسبت داده شده باشد بسته به نوع افترا نسبت داده شده دارای مجازات ۱ ماه تا ۱ سال حبس تعزیری خواهد بود

  2. مشتاقی گفته:

    سلام خسته نباشید. سوالاتی درمورد جرایم پیامکی و افترا و نفقه داشتم اگر راهنمایی بفرمایید متشکر میشم.
    شخصی بدون سابقه قبلی اقدام به فرستادن پیامک توهین امیز و زشتی به من کرده و چون بیش از شش ماه از زمانش گذشته و شکایت کردم در نتیجه موفق به گرفتن پرینت پیامک نشدم ولی از آنجایی که شخص توهین کننده در کلانتری اقرار به فرستادن پیامک توهین امیز کرده ایا شکایتم به نتیجه میرسه؟ و اگر برسه چه مجازاتی در پی داره؟
    سوال دوم هم اینکه شخص دیگه که شوهر این خانوم هست چندی پیش بهم تهمت زده که قراره بنده با چاقو پسرش رو که زنجان دانشجو هست رو ضرب و جرح کنم یا بکشم.
    سریعا شکایت کردم و بازهم چون پیش یه نفر عنوان کرده و شخص هم برای شهادت حاضر نمیشه بدلیل قومیتی در نتیجه کارم سخت شده ولی شانسی که اوردم اینه که طرف مقابل تو کلانتری و بازجویی اذعان کرده که من این حرف رو برای دفاع از خانواده ام گفتم. سوال اینجاست که ایا پرونده در محکمه قضا هم با این اظهار شخص به نتیجه میرسه و اگر برسه چه مجازاتی در پی داره؟
    نکته اینجاست که اصلا بنده تا حالا برای کوچکترین مسأله تو دادگاه یا کلانتری حاضر نشدم و این توهین و تهمت ها برام سنگین هست و به حیثیت و شرافتم لطمه وارد کرده ، و سوال سوم و اخر ، من و خانومم سه ماهه عقد کردیم که بعدش اختلافی بوجود اومد. و الان یک سال هست که از عقد ما میگذرد و فقط سه ماه اول رابطه ما برقرار بود و الان دور از هم هستیم و ارتباطی باهم نداریم. بارها ازش خواستم که از گذاشتن تصاویر غیر اسلامی خودش بر روی اینستا و تلگرام خودداری کنه ولی رعایت نکرده. و من از اونها عکس سایبرشات تهیه کردم و اخرین بار بخاطر این رفتارها از رفتن سرکار هم منعش کردم ولی توجه نکرده. و یک مرتبه هم قبلا ازش خواستم شماره کارت بفرسته تا پولی برای مخارجش بریزم که گفته نیازی به پولت ندارم ، حالا تو دادگاه با توجه به شرایط بالا که ذکر شد میتونه ادعای نفقه کنه؟ در حالی که خودش گفته نمیخوام و بخاطر رفتارهای غیر اخلاقی ناشزه هم محسوب میشه؟ با کمال سپاس و تشکر از عنایات حضرتعالی

    • تیم فنی گفته:

      در خصوص سوال اول و دوم با توجه به اینکه فرد اقرار نموده نیاز به ارایه دلیل دیگر نمیباشد و بسته به نوع دفاع و شخصیت متهم مجازات میتواند جزای نقدی شلاق یا حبس باشد و در مورد سوال سوم بهتر از اقدام به ارسال اظهار نامه نمایید و عدم تمکین همسر خود را اثبات نمایید تا در اینده مشکلی پیش نیاد.

  3. طوسی گفته:

    سلام.  من کارمند یک موسسه ام . مدیر کل موسسه در استان در حضور چند نفر از جمله همسرم و مادر همسرم به من تهمت زده و اظهار کرده ‌که فلانی دزد و غیر قابل اعتماد است. در حضور افراد ارباب رجوع. اگه من با دو شاهد اثبات کنم به دادگاه طرف مجرم محسوب میشه؟

    • تیم فنی گفته:

      با سلام افترا رفتاری است که به موجب اون فرد ادعا مینماید که طرف مقابل یا شاکی مرتکب جرم ( فعل یا ترک فعلی که دارای مجازات قانونی باشد ) شده است و تهمت دزدی یا سرقت نوعی رفتار مجرمانه بوده که با توجه به قانون افترا قولی یا لسانی صورت گرفته است که به شاکی حق طرح شکایت افترا را میدهد و شما می توانید شکایت خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضائی ثبت نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *