هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد و یا بهر علت قصاص نشود در صورتیکه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم مینماید.
تبصره – در این مورد معاونت در قتل عمد موجب حبس از یک تا پنج سال خواهد بود.
تحلیل – ماده ۶۱۲ قانون مجازات عمومی مرتکب و معاون قتل عمد
1- عبارت شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد نشان دهنده قابل گذشت بودن جرم ارتکابی میباشد.
2- عبارت به هر علت قصاص نشود مانند وجود رابطه ابوت و بنوت و عدم تساوی در دین و عقل میباشد.
3- تجری به معنای بیپروایی و نافرمانی از اوامر و نواهی قانونگذار میباشد و متجری کسی است که عمداً تمام مراحل جرم یا گناه را به اتمام میرساند ولی بعداً معلوم میشود که عملیات انجام یافتهی او جرم یا گناه نیست.
4- مجازات مقرر در ماده فوق تعزیر درجه 4 با 3 سال محرومیت از حقوق اجتماعی میباشد.
5- در مورد این ماده بند ت ماده 237 آیین دادرسی کیفری مقرر میدارد: صدور قرار بازداشت موقت جایز نیست، مگر در مورد جرائم زیر، که دلایل، قرائن و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم دلالت کند:
الف – جرائمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات، حبس ابد یا قطع عضو و جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل یا بیش از آن است.
ب- جرائم تعزیری که درجه چهار و بالاتر است.
پ – جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور که مجازات قانونی آنها درجه پنج و بالاتر است.
ت – ایجاد مزاحمت و آزار و اذیت بانوان و اطفال و تظاهر، قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص که به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه انجام شود.
ث – سرقت، کلاهبرداری، ارتشاء، اختلاس، خیانت در امانت، جعل یا استفاده از سند مجعول در صورتی که مشمول بند (ب) این ماده نباشد و متهم دارای یک فقره سابقه محکومیت قطعی به علت ارتکاب هر یک از جرائم مذکور باشد.
تبصره – موارد بازداشت موقت الزامی، موضوع قوانین خاص، به جز قوانین ناظر بر جرائم نیروهای مسلح از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون ملغی است.
ماده 122 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392