تعزیرات – ماده ۶۵۶ قانون مجازات
۱ – سرقت در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا در توابع آن یا در محلهای عمومی از قبیل مسجد و حمام و غیر اینها واقع شده باشد.
۲ – سرقت در جایی واقع شده باشد که به واسطه درخت و یا بوته یا پرچین یا نرده محروز بوده و سارق حرز را شکسته باشد.
۳ – در صورتی که سرقت در شب واقع شده باشد.
۴ – سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
۵ – سارق مستخدم بوده و مال مخدوم خود را دزدیده یا مال دیگری را در منزل مخدوم خود یا منزل دیگری که به اتفاق مخدوم به آن جا رفته یا شاگرد یا کارگر بوده و یا در محلی که معمولاً محل کار وی بوده از قبیل خانه، دکان، کارگاه، کارخانه و انبار سرقت نموده باشد.
۶ – هر گاه ادارهکنندگان هتل و مسافرخانه و کاروانسرا و کاروان و به طور کلی کسانی که به اقتضای شغل اموالی در دسترس آنان است تمام یاقسمتی از آن را مورد دستبرد قرار دهند.
تحلیل – ماده ۶۵۶ قانون مجازات اسلامی
مجازات شش ماه تا ۳ سال حبس مرتبط با سرقت از محل هایی است که محل اقامت دائم یا موقت مردم است مثل منزل، خانه، آپارتمان، هواپیما یا اتاق نگهبانی و محفوظ می باشد و جنبه احصایی ندارد و سارق با بررسی مکان محفوظ مثل هتل و اماکن اجاره ای موقت مبادرت به ورود به حریم محل سکنی یا منزل قربانی می گردد.
بر اساس ماده ۳ قانون عاملین حمل و نقل در صورتی که سارق تمام یا قسمتی از کالای حمل و نقل را سرقت نماید در صورتی که مجازات محارب را نداشته باشد به مجازات ۲ تا ۵ سال حبس و جبران خسارت وارد به صاحب کالا محکوم میگردد.
منظور از اماکن عمومی مقرر در این ماده اماکن عمومی است و بر حسب عرف و زمان و مکان متغییر است و منظور اماکن عمومی مقرر در آیین نامه اماکن عمومی نیست.
بیمارستان از اماکن عمومی است و محافظت از اموال بیمار بر عهده بیمارستان می باشد.
مجازات حبس مقرر در ماده فوق تعزیر درجه ۵ با ۲ سال محرومیت از حقوق اجتماعی میباشد.
منظور از رابطه خادم مخدومی رابطه ای است که در آن طرفین به موجب موضوعی کاری و در قبال مزد تعیین شده یا نشده
سرقت شاگرد از مغازه یا حسابدار از صندوق از موارد سرقت خادم از مخدوم محسوب نمی شود و با عنوان خیانت در امانت مورد رسیدگی قضائی قرار می گیرد.