جرم سرقت و تعریف جامع مجازات های تعزیری، رایانه ای و حدی

ربودن مال متعلق به غیر که مجازات حدی ندارد و انگشت دست راست یا پای چپ سارق قطع نمی گردد و مجازات آن از نوع حبس، جزای نقدی و شلاق تعزیری است.

سرقت از طریق سامانه های رایانه ای یا مخابراتی و ربودن داده ها و اطلاعات مالک.

ربودن مال متعلق به غیر که دارای مجازات حدی مثل قطع انگشت راست یا پای چپ سارق.

سرقت تعزیری چیست؟

سرقت تعزیری نوعی از ربودن مال متعلق به شخص دیگر است که سارق با علم به عدم مالکیت اقدام به سرقت و دزدی نموده و وضعیت سرقت و رفتار سارق به گونه ای است که مجازاتش مشمول قطع انگشت یا پا و اعدام و حبس ابد نمیگردد ولی این رفتار در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 مورد جرم انگاری قانونگذار قرار گرفته است و هر یک از مصادیق آن مجازات مستقل دارد.

انواع مجازات در سرقت تعزیری

مسئولیت رد مال در بزه سرقت

مسئولیت سارق در سرقت تعزیری بر اساس ماده ۶۶۷ قانون مجازات اسلامی علاوه بر حبس، شلاق یا جزای نقدی، الزام سارق به رد عین مال موضوع سرقت است و در صورتی که عین مال مسروقه موجود نباشد سارق ملزم به رد مثل یا قیمت مال مسروقه می باشد. همچنین بر اساس این ماده سارق ملزم به جبران خسارت وارد شده به صاحب مال می باشد.

مسئولیت شاکی در درخواست استرداد مال مسروقه

شاکی می بایست در شکوائیه خود تمامی وسایل و جزئیات مال یا اموال موضوع سرقت را درج نماید و بنویسد که دقیقا سارق چه چیزی را برده است. عدم تعیین اموال موضوع سرقت ممکن است موجب اثرات جبران ناپذیر گردد.

مسئولیت خریدار مال مسروقه

خریدار مال مسروقه مسئولیتی در رد عین مال مسروقه به شاکی ندارد و سارق مسئول رد عین مال مسروقه می باشد. و در اختیار گرفتن مال مسروقه توسط خریدار مال مسروقه از موارد غصب مال و قانونا و شرعا میبایست به مالک مسترد گردد ولی بر اساس قانون مجازات اسلامی سارق مسئول رد مال مسروقه و جبران خسارات وارده می باشد.

قابلیت گذشت در سرقت تعزیری

ملاک قابل گذشت بودن جرم سرقت تعزیری ارزش مال مسروقه است که می بایست کمتر از 20 میلیون تومان باشد.

طرح اصلاح ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی در تاریخ ۲۸/۰۹/۱۴۰۲ بیان میدارد عبارت «و سرقت موضوع مواد (۶۵۶)، (۶۵٧)، (۶۶١) و (۶۶۵) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی به شرطی که ارزش مال موضوع سرقت بیش از دویست میلیون ریال نباشد و سارق فاقد سابقه موثر کیفری باشد از جرایم قابل گذشت محسوب می گردد.

تفاوت مسئولیت در سرقت و خیانت در امانت

شرایط قانونی و آنچه در عالم واقع از مجازات های سرقت و  خیانت در امانت دیده می شود متفاوت است چرا که در سرقت، ربودن مال غیر بدون اطلاع و پوشیده از منظر مالک محقق می گردد ولی در ارتکاب جرم خیانت در امانت مالک خود مال را نزد امین به امانت می گذارد یا اینکه قهرا و قانونا مال نزد امین به امانت قرار می گیرد.

مجازات خیانت در امانت 6 ماه تا 3 سال است و مجازات سرقت میتواند در شرایط مختلف متفاوت باشد.

معاونت در سرقت

معاون جرم به کسی اطلاق می شود که در عملیات مادی تشکیل دهنده جرم معینی دخالت نمی کند، بلکه با کمک و یاری رسانیدن به مباشر یا مباشرین جرم،ارتکاب فعل مجرمانه معینی را مهیا یا تسهیل می‌کند.مانند اینکه کسی با علم و اطلاع از قصد مجرمانه دیگری در سرقت از بانک سارق را در روز سرقت به محل بانک برده و در داخل اتومبیل منتظر بماند تا سارق اموال مسروقه از بانک را به داخل اتومبیل منتقل کند و سپس آن اموال را با خودرو به محل دیگری ببرد یا فردی در حوالی مغازه فرش فروشی که سارق قصد سرقت از آن را دارد حاضر شده و به مراقبت بپردازد تا اگر صاحب مغازه یا مأموران انتظامی آمدند به طرق مقتضی سارق را مطلع سازد.

دلایل اثبات معاونت در سرقت

دلایل اثبات معاونت در سرقت را میتوان با توجه به تعریف معاونت در ارتکاب جرم بدست آورد و همانطور که گفته شد معاون خود شخصا رفتار مجرمانه را مرتکب نمی شود بلکه مباشر در ارتکاب جرم را تحریک، تطمیع، یا راهنمائی و مساعدت مینماید و این رفتار معاون به واسطه اقرار خود معاون جرم یا اظهارات سارق، یا بیانات شهادت شهود و مطلعان بدست می آید.

همچنین علم قاضی یکی دیگر از موارد اثبات جرم می باشد و مواردی مثل صدا یا ویس سارق  یا معاون فیلم دریافتی از تلفن همراه یا ایمیل ودوربین مداربسته، عکس و چهره، شماره پلاک، اثر انگشت، صدا و مواردی مثل نقطه زنی مکانی و زمانی ثابت کننده رفتار معاون جرم است.

نمونه لایحه دفاعیه سرقت

مجازات معاونت در جرم سرقت

مجازات معاونت در جرم سرقت تعزیری یک یا دو درجه کمتر از مجازات مرتکب اصلی جرم می باشد.

مجازات معاونت در سرقت همراه با آزار یک تا دو درجه کمتر از مجازات 3 تا 10 سال حبس مباشر جرم است. مجازات 3 تا 10 سال از نوع مجازات های درجه 5 است.

در صورتی که مال موضوع سرقت کمتر از 20 میلیون تومان ارزش داشته باشد معاونت در این جرم قابل گذشت و رضایت محسوب می گردد ولی در صورتی که مال موضوع سرقت بیشتر از 20 میلیون تومان باشد قابل گذشت نمی باشد.

مشارکت در سرقت

مشارکت در جرم فرضی است که ۲ یا چند نفر با “دخالت در عملیات اجرایی جرم “مرتکب رفتار مجرمانه می شوند به نحوی که جرم “مستند به همه آنها “است.
در تحقق شرکت مستند بودن نتیجه به رفتار شرکاء شرط است و لذا این که رفتار یک شریک نسبت به شریک دیگر ضعیف تر باشد یا نباشد ،رفتار دو شریک مساوی باشد یا نباشد، رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد یا نباشد ،رفتار هر یک در یک زمان باشد یا نباشد ،تفاوتی در وقوع شرکت در جرم سرقت ندارد.
برای تحقق شرکت ،مرتکبین باید حداقل ۲ نفر باشد،در تحقق شراکت مداخله شرکاء در عملیات اجرایی جرم شرط است.
برای شرکت در سرقت ، شرکت در عنصر مادی ربایش شرط است همچنین برای تحقق شرکت، وقوع جرم تام سرقت ضرورت ندارد لذا شرکت در شروع به جرم سرقت نیز متصور است.

رای وحدت رویه 799 مورخ 1399/07/15 شرکت در سرقت

در موارد شرکت در جرم سرقت هر یک از سارقان به میزان مالی که تحصیل و بدست آورده است مسئول می باشد و در صورتی که میزان مال تحصیلی هر یک از سارقان مشخص نباشد بر اساس اصل تساوی مسئولیت ها هر شریک به نسبت مساوی مسئول می باشد.

 

تعلیق و تخفیف در جرم سرقت

تعلیق اجرای مجازات مرتبط با جرایم تعزیری درجه 3 تا 8 می باشد و شامل مجازات سرقت نیز می گردد و در صورتی که سارق دارای شرایط تعویق صدور حکم باشد اجرای مجازات وی نیز قابل تعلیق می باشد. سارق در صورتی که شرایط قانونی یا شرایط تعلیق اجرای مجازات را رعایت ننماید با افزایش یا لغو قرار تعلیق مواجه می گردد.

 همچنین مدت‌زمان تعلیق اجرای مجازات تعلیقی از زمانی آغاز می‌شود که مجازات غیر تعلیقی پایان یافته است.

سرقت رایانه ای

رکن قانونی سرقت رایانه ای

رفتاری به عنوان سرقت رایانه ای جرم انگاری شده است که به وسیله آن رفتار، داده متعلق به مالک، توسط سارق و به وسیله سامانه های اینترنتی مورد ربایش و سرقت یا دزدی قرار بگیرد و این رفتار به صورت غیر مجاز محقق گردد.

رکن قانونی جرم سرقت رایانه ای در ماده 740 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 یا ماده ۱۲ ق جرایم رایانه ای بیان شده است و به موجب آن هرکس به طور غیر مجاز ،داده های متعلق به دیگری را برباید اگر عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد به جزای نقدی محکوم می شود و در غیر این صورت به حبس یا جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم می شود.

داده

در اصطلاحات رایانه ای، داده به هر چه دانسته و قابل آگاهی است گفته می شود و اعداد و نشانه های صفر و یک مرتبط با فضای دیجیتال و اینترنت که به شکل محتواهای تصویری، ویدئویی و متنی مشخص می گردند نوعی داده و اطلاعات محسوب می گردند.

بر اساس قانون تجارت الکترونیک، داده پیام در حکم نوشته است و نمادی از یک واقعه، اطلاعات یا مفهوم است که با وسایل الکترونیکی، نوری و یا فناوری های جدید اطلاعات تولید، ارسال، دریافت، ذخیره یا پردازش می گردد و اصل ساز یا ORIGINATOR نیز منشا اصلی داده پیام است که داده پیام به وسیله آن تولید یا ارسال می گردد.

هر گونه تغییر در تولید، ارسال، دریافت، ذخیره و یا پردازش داده با توافق و قرارداد خاص طرفین امکان دارد.

حق تکثیر، اجرا و توزیع یا عرضه و نشر آثار تحت حمایت قانون حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان منحصرا در اختیار مولف است .

به منظور حمایت از رقابت های مشروع و عادلانه در بستر اینترنت، تحصیل غیر قانونی اسرار تجاری و اقتصادی بنگاه ها و موسسات و افشای آنها برای خود یا دیگری جرم محسوب می گردد.

اسرار تجاری  شامل داده پیامی است که اطلاعات، الگوها، فرم ها ، نرم افزارها، فنون، نقشه، استراتژی، باشگاه مشتریان و مواردی از این قبیل را نشان می دهد.

داده متعلق به دیگری

داده یا اطلاعات موضوع داده می بایست متعلق به شخص دیگری غیر از مالک حقیقی یا حقوقی داده باشد .

در صورتی که شاکی مالکیتی در داده های موضوع سرقت رایانه ای نداشته باشد ابتدا می بایست مالکیت خود را براساس دلایل و امارات نشان داده و دلایل خود در جهت سرقت داده ها را نیز ارائه نماید.

رکن مادی سرقت رایانه ای

رکن مادی سرقت رایانه ای رفتار سارق در فضای اینترنت است که با توسل به رفتارهای غیر قانونی بر داده موضوع سرقت دست یافته و آن داده را مورد ربایش قرار می دهد

رفتار سارق در سرقت اینترنتی به دو صورت محقق میگردد یا ربایش به نحوی صورت می گیرد که عین داده نیز برداشته شده و مالک داده دیگر امکان دسترسی به آن را ندارد و یا ربایش و سرقت به نحوی صورت می گیرد که عین داده ها در اختیار مالک قرار دارد و سارق محتوای آن را برداشت و مرتکب سرقت از طریق اینترنت می گردد.

جرم سرقت اینترنتی با جرم دسترسی غیر مجاز متفاوت است چرا که در جرم سرقت اینترنتی سارق داده متعلق به دیگری را مورد کپی برداری یا ربایش قرار می دهد و در جرم دسترسی غیر مجاز این عمل با نقض تدابیر امنیتی که داده مورد دسترس را حفاظت میکند محقق می گردد.

سرقت رایانه ای در بستر اینترنت و فضای مجازی و از طریق سامانهای رایانه ای محقق میگردد و رفتار سارقی که در عالم واقع مثل خیابان مرتکب سرقت اموالی مثل کامپیوتر یا رایانه میگردد از زمره جرایم سرقت تعزری یا حدی خواهد بود.

رکن روانی سرقت رایانه ای

رکن روانی یا معنوی از جمله ضروریات قانونی در انتساب جرم به مجرم می باشد و سارق اینترنتی می بایست داده های متعلق به دیگری را با علم به اینکه این داده یا اطلاعات متعلق به غیر است را مورد ربایش قرار دهد و بردن داده دیگری که بر حسب اجازه یا اذن مالک داده بوده یا بر حسب اشتباه صورت گرفته موجب برائت متهم به سرقت اینترنتی می گردد.

مجازات سرقت رایانه ای یا اینترنتی

قانونگذار برای سرقت از طریق اینترنت و رایانه دو نوع مجازات در نظر گرفته است

در صورتی که عین داده ها در اختیار مالک داده باشد سارق را به جزای نقدی از6 میلیون تا 50 میلیون ریال جزای نقدی محکوم می نماید

و در صورتی که مالک بر داده مورد سرقت دسترسی نداشته باشد یا عین داده در اختیار مالک نباشد سارق به حبس از 91 روز تا 1 سال و  جزای نقدی از 20 میلیون تا 80 میلیون ریال جزای نقدی یا هر دو مجازات جزای نقدی و حبس محکوم می گردد.

سرقت حدی

سرقت حدی یکی از جرائم فقهی ایران می باشد و مانند جرم محاربه ریشه ای فقهی دارد. از آنجا که هر جرمی دارای تعریفی قانونی است در تعریف سرقت حدی به بررسی ماده 267 قانون مجازات اسلامی می پردازیم که اعلام میدارد سرقت ( با مجازات از نوع حد ) عبارت است از ربودن مال متعلق به غیر.

جرم سرقت حدی در حقوق جزا

در حقوق جزای ایران، مجازات  جرم سرقت حدی مثل قطع 4 انگشت دست سارق در مرتبه اول به مجازاتی گفته می‌شود که نوع و میزان و کیفیت آن را در شرع مقدس که اساس تدوین قانون منعکس در کتاب سوم حقوق جرایم حدی و منعکس در قانون مجازات اسلامی 1392 است مشخص و به طور مثال گفته شده دست سارق در مرتبه اول سرقت قطع می شود با این جزئیات که 4 انگشت دست راست از انتهای انگشت قطع و صرفا انگشت شصت و کف دست راست سارق در مجازات حدی قطع میگردد.

از نظر عمومی، حد به معنای مرز، انتها یا منع است. در مورد سرقت حدی می‌تواند به مجازات‌های مختلفی اشاره کند و شامل قطع چهار انگشت دست راست سارق، قطع پای چپ سارق، حبس ابد و اعدام می‌شود و تنها در صورت وجود تمام شرایط 14 گانه سرقت مندرج در ماده 268 قانون مجازات اسلامی 1392 ، نظیر ربودن مخفیانه مال موجود در حرز یا انواع هتک حرز  این نوع مجازات ( حدی ) اعمال خواهد شد.

عنصر قانونی جرم سرقت حدی:

عنصر قانونی جرم سرقت حدی مواد ۲۶۷ الی ۲۷۸ مصوب 1392 می باشد.

مستثنیات سرقت با مجازات حدی

جرایم سرقتی که مجازات از نوع حدی ندارند یا مستثنیات سرقت حدی شامل موارد ذیل است:

الف- احکام مندرج در باب تعزیرات از کتاب قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 تحت عنوان (سرقت و ربودن مال غیر) مشتمل بر مواد ۶۵۱ الی ۶۶۸  این قانون مرتبط با عنصر قانونی جرم سرقت با نوع مجازات تعزیری است.

ب- ماده واحده ی قانون تشدید مجازات سارقان مسلح که وارد منزل و مسکن اشخاص می شوند، مصوب سال ۱۳۳۳ مرتبط با مجازات تعزیری سرقت می باشد.

ج- ماده واحده ی ناظر به سرقت مسلحانه از بانکها، صرافی ها، جواهر فروشیها، مصوب سال ۱۳۳۸

د- ماده ۶۷ الی ۷۲ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، مصوب سال ۱۳۷۱

عنصر مادی جرم سرقت حدی 

یکی از شرایط تحقق عنصر مادی در جرم سرقت حدی آن چیزی است که در عالم واقع قابل تصور است که رفتار فرد سارق منتهی به ربودن مال منقول متعلق به غیر می گردد.

ربودن یعنی تصرف سارق نسبت به مال منقول متعلق به دیگری بدون رضایت مالک یا متصرف آن است.

ربودن مال در دزدی

ربودن مال در دزدی به معنای دست درازی بدون اجازه بر مال و منتقل کردن آن از جایی به جای دیگر می باشد و نتیجتا سرقت فقط بر اموال منقول و قابل جا به جا شدن صدق میکند.

مال در سرقت

مال در سرقت یعنی هر چیزی که ارزش اقتصادی در دنیای مادی یا اینترنتی و قابل نقل و انتقال باشد.

اموال غیر منقول و غیر جابه جایی مثل زمین و خانه نمیتوانند موضوع مال مورد سرقت باشند و ممکن است از جرایم مستوجب جرم انتقال مال غیر باشد.

میزان و حد نصاب مال مورد سرقت با جازات حدی

میزان و حد نصاب مال مورد سرقت در هر بار ربایش می بایست حداقل یک میزان از نصاب مورد نظر در سرقت حدی یا چهار ونیم نخود طلای مسکوک مورد سرقت قرار بگیرد.

معادل 4/5 نخود طلای مسکوک

طلای موجود در بازار عرفی طلای 18 عیار می باشد و هر مثقال معادل 4/6875 گرم می باشد. و هر نخود شرعی معادل 192 سوت که هر سوت معادل یک گرم می باشد.

حد نصاب مشارکت در سرقت

حد نصاب لازم برای مجازات از نوع حدی شریک  به این صورت است که هر شریک در جرم می بایست به اندازه چهار و نیم نخود طلای مسکوک ) را مورد سرقت قرار داده باشد تا بتوان او را مستوجب مجازات حدی دانست.

تعلق مال به غیر

تحقق جرم سرقت منوط به این است که مال ربوده شده، متعلق به دیگری یا غیر باشد.

تصاحب سارق بر مال با رضایت صاحب مال یا تصاحب سارق بر مال خودش یا به اندازه حد نصاب مشارکتش در مال سرقت نمی باشد.

همچنین صاحب مال باید نداند که مالش ربوده می شود و اگر مالک مال خود را به خاطر فریب یا حقه اطمینان کلاهبردار به او تحویل دهد سرقت محقق نشده است و ممکن است از جرایم کلاهبرداری یا واجد جنبه حقوقی باشد.

هتک حرز در سرقت با مجازات حدی

در تحقق این بخش از عنصر مادی جرم سرقت، به مفهوم هتک حرز در سرقت با مجازات حدی می پردازیم که اساسا سارق مال منقول دیگری را از محلی که مال در آن محافظت می شود خارج می کند که به اصطلاح هتک حرز می نماید و در صورتی که سارق در حال خروج با مال مسروق، دستگیر شده باشد و یا اینکه در حین جمع آوری اموال در محل سرقت، بی هوش شود و بر اثر متوجه شدن صاحب مال موفق به بردن مال نگردد اقدام و عمل مادی او عنوان سرقت حدی را ندارد و می تواند از موارد شروع به جرم سرقت با مجازات تعزیری باشد.

ملاک خروج مال از حرز

ملاک خروج مال از حرز مستندا به ماده ۲۷۳ قانون مجازات اسلامی، خروج مال از بیرونی ترین حرز می باشد.

عنصر روانی سرقت حدی

منظور از عنصر روانی جرم سرقت حدی آن است که سارق، مال منقول متعلق به دیگری را آگاهانه و از روی علم و اراده به اینکه مال متعلق به غیر است برباید و مال را در تصرف خود بگیرد. در نتیجه در سرقت حدی هر گاه کسی به تصور اینکه مالی متعلق به خود اوست و یا در مال شریک است و به تصور آنکه به اندازه­ سهم خود بر میدارد، اقدام او به علت فقدان سوء نیت و عنصر روانی، سرقت تلقی نخواهد شد.

نمونه لایحه دفاعیه سرقت

سرقت حدی چگونه اثبات می‌شود؟

14 شرط اثبات جرم سرقت در ماده 268 قانون مجازات اسلامی به ترتیب بیان شده است.

شرایط 14 گانه سرقت حدی منعکس در ماده 268 قانون مجازات اسلامی اعلام میدارد که مال مسروقه می بایست در وضعیتی رخ دهد که شرایط زیر رعایت گردد:

الف ـ شیء مسروق شرعا مالیت داشته باشد.
ب ـ مال مسروق در حرز باشد.
پ ـ سارق هتک حرز کند.
ت ـ سارق مال را از حرز خارج کند.
ث ـ هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد.
ج ـ سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد.
چ ـ ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد.
ح ـ مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی وقف عام و یا وقف بر جهات عامه نباشد.
خ ـ سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد.
د ـ صاحب مال از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند.
ذ ـ صاحب مال قبل از اثبات سرقت سارق را نبخشد.
ر ـ مال مسروق قبل از اثبات سرقت تحت ید مالک قرار نگیرد.
ز ـ مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در نیاید.
ژ ـ مال مسروق از اموال سرقت شده یا مغصوب نباشد.
در صورتی که حتی یکی از شرایط 14 گانه سرقت حدی وجود نداشته باشد ،سرقت تعزیری خواهد بود.
سرقت تعزیری نیز خود اقسام مختلفی دارد که بسته به نحوه ی ارتکاب جرم ،مجازات آن نیز متفاوت است.

سرقت با مجازات از نوع حدی می بایست بر اساس شرایط منعکس در ماده 267 تا 278 قانون مجازات اسلامی و با هر یک از دلایل اثبات جرم در قانون مجازات اسلامی به اثبات برسد.

دلایل قانون مجازات در اثبات سرقت : 

اقرار، شهادت شهود و علم قاضی از اساسی ترین دلایل اثبات جرم سرقت حدی محسوب میگردند.

اقرار به سرقت مستوجب حد

اقرار به سرقت مستوجب حد که عموما در دادسرای عمومی و انقلاب یا مراجع نیروی انتظامی یا نزد مقامات قضایی دادگاه توسط متهم بیان یا نوشته می شود از اساسی ترین دلایل اثبات جرم سرقت با مجازات از نوع حدی در ایران می باشد.

شرایط اقرار به سرقت

اقرار  به سرقت می بایست توسط خود شخص و با اراده آزاد صورت می گیرد و اقرار در نتیجه شکنجه یا فشار روحی و جسمی قانونی نمی باشد و اقرار قانونی اقراری است که در محکمه و نزد قاضی و مقام قضائی در دادگاه صورت بگیرد.

بیانات و اظهارات منتسب به جرم سرقت که در کلانتری، پاسگاه و اداره آگاهی اخذ می شود ملاک تصمیم قطعی قضائی نیست ولی می تواند از مواردی باشد که برای قاضی دادگاه علم به ارتکاب جرم توسط متهم را به وجود آورد و ممکن است بر اساس اظهارات متهم به سرقت در نزد مقام قضایی این اظهارت مورد قبول مرجع قضایی قرار نگیرد.

شهادت شهود به ارتکاب سرقت

شهادت شهود می تواند به عنوان یکی از دلایل قانونی برای اثبات جرم سرقت با مجازات از نوع تعزیری باشد.

سرقت با مجازات حدی صرفا توسط دو نفر شاهد مرد عادل با سایر شرایط فقهی لازم برای شاهد و بیان شهادت به اثبات می رسد

در صورتی که دو نفر مرد نباشند که بر سرقت شهادت دهند و به طور مثال یک مرد یا یک زن یا یک کودک گواهی بر ارتکاب سرقت دهند شرایط قانونی دلیل اثبات سرقت با مجازات حدی محقق نگردیده و ممکن است از موارد علم قاضی باشد.

همچنین اثبات دلایلی بر جرح یا نداشتن شرایط قانونی گفتن شهادت شهود میتواند موجب برائت متهم به سرقت با مجازات حدی باشد.

علم قاضی در اثبات جرم سرقت

علم قاضی در قانون عبارت از یقین حاصل از مستندات بین در امری است که در حضور او مطرح می‌شود.

به عبارت دیگر علم قاضی به معنی این است که قاضی مطمئن شود که بر اساس دلایل و نشانه هایی که در پرونده وجود دارد اتهام وارده قابل انتساب به متهم است و این دلایل، امارات یا نشانه ها را مستند و دلیل اطمینان خود میداند.

صدور حکم محکومیت به اتهام سرقت مستندا به علم قاضی بسته به نوع اتهام سرقت یا زمان و مکان وقوع سرقت ،نظر خبره یا کارشناس، تحقیقات صورت گرفته در کلانتری، اداره آگاهی، یا بازپرسی، دادیاری، صدا ، ویس، عکس، فیلم با موبایل یا دوربین مداربسته، شماره پلاک خودرو، چهره، استعلام بانکی، پیامک تلفنی یا اینترنتی و اجتماعی یا اظهارات کودک یا دیوانه، وجود اختلاف یا رابطه قبلی  بین زن و مرد یا شاگرد و مغازه دار یا مشتری و سایر وضعیت های سارق و قربانی جرم سرقت که البته این امارات و نشانه ها می بایست همراه با قرینه هایی بر انتساب جرم به متهم باشد.

ارائه دلیل بر خلاف مستندات علم قاضی

بسته به نوع اتهام و شرایط موجود در پرونده قضایی محکوم به سرقت حق دارد با ارائه دفاعیات مستندات علم قاضی را زیر سوال ببرد و به نوعی دلایلی بر خلاف مستندات علم قاضی ارائه و از اتهام وارده تبرئه گردد.

انواع مجازات ویژه سرقت حدی

شرکت در سرقت حدی

شرکت شرکت به معنی شرکت کردن در عنصر مادی جرم و آنچه در عالم واقع قابل تصور است و شرکت در سرقت حدی زمانی محقق است که هر دو سارق هتک حرز کرده باشند و هر دو سارق مال را از حرز بیرون آورده باشند و از طرف دیگر سهم هر یک به طور جداگانه به حد نصاب برسد . اگر سهم یک شریک در سرقت به حد نصاب معدل چهار و نیم نخود طلاس مسکوک برسد آن شریک سارق حدی است و شریک دیگر اگر به این حد نصاب نرسد به مجازات سرقت تعزیری محکوم می شود.

معاونت در سرقت حدی

معاونت در جرم به معنی این است که شخص معاون در عملیات مادی جرم سرقت دخالت ندارد و در عالم واقع رفتاری از معاون در بردن مال غیر قابل تصور نیست.

 

 

سوالات متداول

روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸:۰۰ الی ۱۷:۳۰

برای دریافت وقت حضوری با شماره تلفن ۰۵۱۳۷۶۷۴۸۷۱ تماس حاصل نمایید.

برای دریافت مشاوره رایگان نیز می توانید از طریق صفحه مشاوره رایگان و با تکمیل فرم مربوطه اقدام نمایید.

آوای رهنما طی سالیان تجاربِ پیوسته، توسط حقوقدانان مجرب، برنامه‌ریزان موفق و مشاوران خوش فکری که همواره وفادار به اصول اساسی و حرفه‌ای بوده‌اند، آماده است تا با ارائۀ بهترین خدمات به مراجعین محترم، آرامش را به جامعه پیشکش کند. تسریع و تسهیل در روند و نتیجۀ امور مراجعین از جمله دغدغه‌های شرکت بوده و از این بابت مدیریت و کارکنان متعهدانه تلاش می‌کنند تا به اهداف فوق دست یابند.

بله، تیم حقوقی ما علاوه بر دفاع از موکلین خود در محاکم دادگستری به حل و فصل اختلافات از طریق داوری نیز اشتعال دارند.

دفتر تهران:

تهران، مرزداران، برج الوند، طبقه دوم، راهرو اول سمت راست واحد ۴۶ ممیز ۳‎

دفتر مشهد:

مشهد، بزرگمهر جنوبی ۲۲، پلاک ۹، طبقه ۵، واحد ۵۰۲

درخواست تماس از سمت وکلای متخصص آوای رهنما

اطلاعات شخصی

اطلاعات تماس

روش هایی که می توان با شما در ارتباط بود را مشخص کنید.