نحوه دریافت گواهی انحصار وراثت

دریافت گواهی انحصار وراثت

نحوه دریافت گواهی انحصار وراثت

گواهی حصر وراثت به دو نوع محدود و نامحدود تقسیم می‌شود. چنانچه کل ارزش ماترک متوفی کمتر از 2 میلیون تومان باشد، اخذ گواهی حصر وراثت محدود کفایت می‌کند. اما اگر متوفی اموال منقول و غیر منقول از خود به ارث گذاشته باشد، حتماً باید دریافت گواهی انحصار وراثت نامحدود باشد. هزینه دریافت این دو گواهی یکسان است. تفاوت تنها در مدت زمان لازم برای صدور آنهاست. برای گواهی نامحدود، دادگاه در روزنامه آگهی منتشر می‌کند تا چنانچه شخصی اعتراض دارد مراجعه نموده و خود را به عنوان ورثه معرفی کند. اما چنانچه تا 1 ماه از زمان انتشار آگهی کسی اعتراض نکند، گواهی صادر می‌گردد. در خصوص گواهی حصر وراثت محدود نیازی به انتشار آگهی در روزنامه نمی‌باشد.

مدارک مورد نیاز:

  • گواهی فوت متوفی
  • استشهادیه محضری
  • شناسنامه متوفی
  • عقدنامه یا رونوشت آن
  • شناسنامه وراث
  • وصیت نامه متوفی (در صورت وجود)

توضیح: استشهادیه محضری

برای تعیین وراث، لازم است فرم مخصوصی در یکی از دفاتر اسناد رسمی تکمیل شود. این فرم به امضای 3 نفر شاهد نیاز دارد. در واقع شهود شهادت می‌دهند که وراث دقیقاً چه کسانی هستند. دفترخانه فرم را گواهی می‌کند. به فرم مذکور استشهادیه انحصار وراثت گفته می‌شود.

برای دریافت گواهی انحصار وراثت ابتدا مدارک فوق الذکر را تهیه نموده و سپس به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید. پس از ارائه دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت، شورای حل اختلاف یک ماه پس از انتشار آگهی در روزنامه، گواهی را صادر می‌کند. توجه داشته باشید که شورای حل اختلاف صلاحیت دار برای صدور گواهی، شورایی است که آخرین محل اقامت متوفی در محدوده آن واقع شده است.

جهت مطالعه نحوه اعتراض به مالیات بر ارث کلیک نمایید.

مشاهده رای شماره ۱۶۷۸ در خصوص تصدیق انحصار وراثت

جهت مشاهده نتایج پرونده های موفق در رابطه با حصر وراثت کلیک نمایید.

18 دیدگاه برای “نحوه دریافت گواهی انحصار وراثت

  1. نازنین گفته:

    سلام وقت همگی بخیر. یک پرونده حقوقی که چندین ساله در جریان هست و مربوط به تحریر ترکه ميشه و سهم همه مشخص و کارشناسی شده و دوبار هم زمین ها به مزایده گذاشته شده حالا متوجه شدن دفتر قضایی فقط اسم یک نفر رو خواهان نوشته مابقی خواهان ها روهم نوشته جز خوانده ها. حالا تکلیف چیه؟ چطور ميشه سهم مابقی خواهان رو گرفت؟؟ آیا بقیه خواهان دوباره بايد برن شکایت کنن؟

    • تیم فنی گفته:

      در تحریر ترکه لازم نیست همه خواهان باشند .درسته یکی خواهان میشه به طرفیت بقیه .اگر موضوع فقط همینه مشکلی نیست .مثل گرفتن انحصار وراثت است اقدام یکی از ورثه برای تحریر کافی است

  2. اصغرنژاد گفته:

    سلام

    در پروسه انحصار وراثت بعداز عدم سازش در شورای حل اختلاف و ارجاع پرونده به دادگاه ایا مهر وموم ترکه شامل پرداخت هزینه میباشد؟

    وایا برای ( دستور موقت) تقسیم ترکه دادگاه پولی را بابت خسارت در صندوق دادگستری نگه میدارد تا اگر ادعا اثبات نشه به عنوان ضرر وزیان به طرف مقابل پرداخت شود؟

    کدام یک بهتر است و هزینه در بر ندارد دستور موقت یا مهر وموم ترکه ؟

  3. لیلا فارسی گفته:

    سلام وعرض ادب
    ایا اگر خواهری درخواست انحصار وراثت از شورای حل اختلاف بگیرد و به نام خودش صادر شده باشد..

    ایا یکی دیگر از وراث (برادر) میتواند به شورای حل اختلاف برود وگواهی که خواهرش گرفته وبه نام خواهرش صادر شده را بدون اجازه خواهرش به دادگاه ببرد وتقاصای تقسیم ترکه کند ؟
    در ضمن برادر در حال حاضر به جرم ماده ۹تصدیق انحصار وراثت (کتمان نام احدی از ورثه) در حال محاکمه ودر مرحله صدور کیفر خواست وجلب به دادرسی میباشد
    ایا برادر چون بدون اذن خواهر این کار را کرده جرم محسوب میشود؟ممنون میشم راهنمایی فرمایید

    • تیم فنی گفته:

      بله هر ذی نفعی میتواند درخواست تقسیم ترکه بدهد و گواهی انحصار وراثت قانونی ملاک تقسیم ترکه خواهد بود.

  4. فخرایی گفته:

    یه سوال اگر برای انحصار وراثت یه ملکی که بایر بوده خواهان طرح دعوی کرده و معلوم شده قبلا یکی از وراث خوانده فوت شده دادگاه هم قرار عدم استماع صادر کرده خوانده هم گواهی انحصار وراثت نمیده تجدید نظر باید چه دادخواستی بدن؟

  5. میرفخرایی گفته:

    در گرفتن گواهی انحصار وراثت نام یکی از وراث را حذف کرده اند و ما شکایت کردیم در دادگاه بدوی به یک سال حبس تعلیقی محکوم شد ولی در تجدید نظر تبرئه گردید ضمنا با درخواست اعاده دادرسی هم موافقت نشد والان با توجه به صدور رای بر خلاف متن صریح قانون از قاضی میخواهیم شکایت کنیم البته شخص مقابل در شهر خودشان تقریبا سرشناس میباشد و به نظر ما حتما اعمال نفوذ شده است.
    لطفا راهنمایی بفرمایید

  6. آشوری گفته:

    آیا این روند گرفتن انحصار وراثت صحیحه یا اگر نیست لطفا راهنمایی کنید

    برم دادگاه دو تا برگ دادخواست به دادگاه نخستین پر کنم(تعداد وراث دو نفرن ) تمبر بزنم بعد ببرم شورا؟

    ایا دادگاه هم باید دستور بده بعد ببرم شورا؟ یا مستقیما برم شورا؟

    • تیم فنی گفته:

      اقدامات بر اساس شرایط محل اقامت از طریق ثبت درخواست در دفتر الکترونیک قضایی صورت میگیرد و از اونجا به شورای حل اختلاف محل سکنت شما ارجاع و میبایست در وقت اعلامی حضور داشته باشین.

  7. مرتضی گفته:

    سلام وعرض ادب
    ملک ورثه ای بدون تراضی و انحصار وراثت قانونی وبا یک تقسیم نامه عادی که بعضی از وراث انرا امضأ نکردن.. وماده ۹ قانون تصدیق انحصار وراثت در ان اتفاق افتاده !

    یکی از وراث سهم خود را به شخص ثالثی فروخته دیگر وراث میدانند که شخص ثالث خریده است ولی چون تقسیم ترکه به امضأ همه وراث نرسیده بود ومورد قبول نبود الان بعضی از وراث این مبایعنامه را هم قبول دارند و وبعضی دیگر قبول ندارند همچنین ورثه کتمان شده اصلا قبول ندارد چون تراضی صورت نگرفته بود ومکان ومتراژ معلوم نبود وورثه خاطی بهترین قسمت زمین را فروخته است
    حال سوال
    ۱_ ایا ورثه خاطی اتهامی بهش وارد هست ؟
    ۲فرد کتمان شده چه کار قانونی میتواند انجام دهد
    ۳_ایا این معامله فروش مال غیر هست؟

    • تیم فنی گفته:

      انتقال مال متعلق به ورثه بر اساس رضایت آنها ممکن است و انتقال عین یا منافع مثل فروش یا اجاره بدون رضایت مالک از موارد معاملات فضولی و غیر نافذ می باشد.
      و در صورت وجود سونیت و سایر ارکان جرم انتقال مال غیر یا کلاهبرداری قابلیت پیگیری خواهد داشت.

  8. اسدی گفته:

    سلام ببخشید برای طرح دعوای تحریر ترکه دسترسی به گواهی انحصار وراثت و گواهی فوت نداریم آیا میشود بدون اینها دادخواست تحریر ترکه داد؟

    • تیم فنی گفته:

      سلام خیر باید گواهی انحصار وراثت توسط ذی نفع دریافت شود و استعلامات اداری از طریق شورای حل اختلاف انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *