انواع وکیل دادگستری در ایران

انواع وکیل

انواع وکیل دادگستری در ایران

در این مقاله سعی داریم در خصوص انواع وکیل دادگستری در ایران صحبت کنیم و ابتدا وکیل مدنی یا اداری و به ترتیب در خصوص انواع وکیل مع الواسطه،وکیل انتخابی، وکیل معاضدتی، وکیل تسخیری، وکیل کارآموز، وکیل کانون وکلای دادگستری، وکیل مرکز امور مشاوران حقوقی قوه قضائیه،وکیل خانواده،وکیل تلگرام،وکیل سازمانی، وکیل خانواده و سایر فعالیتهای تخصصی وکیل های ایران صحبت کنیم.

وکیل مدنی یعنی چه؟

امروزه در موارد بسیاری برای امور حقوقی و یا اداری، فردی را به‌ عنوان وکیل مدنی اختیار می‌ کنند.

برای این کار وکیل و موکل باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمایند و برای موضوع موردنظر خود وکالت‌ نامه‌ ای را تنظیم نمایند. ازجمله این وکالت‌ ها که توسط وکیل مدنی و موکل تنظیم می‌ شود می‎‌توان به وکالت برای طلاق، خرید و فروش خانه، فسخ اجاره و رسیدگی به امور سازمان‌ ها و ادارات دولتی اشاره کرد و نکته قابل‌ توجه این است که این شخص نمی‌ تواند به‌ عنوان وکیل دادگستری از حقوق موضوع وکالت‌ نامه دفاع نماید و می‌ بایست برای حل مسائل مرتبط با دادگستری مبادرت به انتخاب وکیل دادگستری نماید که عرفا در دنیای حقوقی وکیل مع‌ الواسطه گفته می‌ شود و در برخی دعاوی مثل دعاوی اداره کار یا حل برخی مسائل اداری یا بانکی می‌تواند وکالتاً مبادرت به پیگیری و حل مسئله نماید.

مقاله مرتبط با وکالت رسمی را اینجا ببینید.

وکیل مدنی در شورای حل اختلاف چه کسی است؟

وکیل مدنی یا وکیلی که بر اساس وکالت نامه رسمی وکیل در مراجعه به سازمان ها یا ادارات دولتی و یا مراجع قضائی مثل شورای حل اختلاف است میتواند در مراجعه به شورای حل اختلاف مبادرت به انجام برخی فعالیتهای اداری نماید ولی بر اساس قانون شورای حل اختلاف اعمالی که جنبه قضائی داشته باشد را صرفا وکیل دادگستری می تواند انجام دهد.در صورتی که قانون پذیرش دعوا یا دادخواستی را از وکیل مدنی یا اداری قبول کند وکیل اداری یا مدنی میتواند مبادرت به فعالیت وکالتی نماید.

نقش وکیل مدنی در دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری یکی از مراجع قضائی رسیدگی کننده به دعاوی اشخاص علیه سازمان ها و ادارات دولتی و شهرداری ها می باشد. و وکالت در دیوان عدالت اداری توسط وکیل دادگستری  و بر اساس قانون دیوان عدالت اداری امکان پذیر است .

مقاله مرتبط با وکالت غیر قضائی را اینجا ببینید.

وکیل مع‌ الواسطه:

در بسیاری از موارد فرد شرایط لازم برای انتخاب وکیل را ندارد. در نتیجه این کار را به فرد دیگری می‌سپارند تا از جانبِ او وکیل اختیار کند. به چنین وکیلی که توسط فرد دیگری انتخاب می‌ شود وکیل مع‌ الواسطه می‌گویند. که با دارا بودن حق توکیل برای موکل وکیل اختیار می کند..

وکیل مع‌ الواسطه معمولاً برای رسیدگی به امور جزایی و یا محکومیت‌ های مالی انتخاب می‌ شود که موکل به دلیل حبس توانایی انتخاب وکیل را ندارد.

.همچنین در دعوای طلاق توافقی که مرد به زن خود وکالت برای طلاق می دهد ، زن برای شوهر خود وکیل دادگستری انتخاب می نماید. و انتخاب وکیل دادگستری بر اساس وکالت در توکیل زن بوده که به طور مع الواسطه برای انجام فرایند طلاق از زوج یا مرد در دعوای طلاق توافقی حاضر می گردد.

فرایند وکالت به غیر را اینجا ببینید.

وکیل انتخابی:

وکیل انتخابی یکی از رایج‌ ترین نوع وکیل  دادگستری است که فردی وکیل خود را از بین وکلای کارآموز یا وکلای پایه یک دادگستری عضو کانون وکلای دادگستری یا مرکز امور وکلای قوه قضائیه شخصاً انتخاب می‌ کند و با تنظیم قرارداد وکالت او را برای دفاع از حقوق خود در مراجع قضایی نایب  خود قرار می‌ دهد.

مقاله مرتبط با وکیل پایه دو و وکیل پایه یک را اینجا ببینید.

وکیل معاضدتی:

چنانچه فردی به دلیل عدم توانایی مالی و یا هر دلیل دیگری شخصی نتواند برای خود وکیل انتخاب کند، بر اساس صلاح‌ دید دادگاه و تشخیص کمیسیون کانون وکلا، برای او به‌ صورت رایگان وکیل در نظر گرفته می‌ شود تا بتواند از حقوق وی در دادگاه دفاع کند. به چنین وکیلی که با این روش انتخاب می‌شود وکیل معاضدتی می‌ گویند.

وکیل تسخیری:

وکیل تسخیری در دعاوی کیفری نقش ایفا می‌ کند، به این صورت که در موارد محاکماتی و دادرسی متهم به دلیل عدم بضاعت مالی و یا هر دلیلی از اخذ وکیل امتناع می‌ کند. و رسیدگی مستلزم وجود وکیل دادگستری است.

در واقع زمانی که هیچ وکیلی برای دفاع از حقوق متهم به پرونده وارد نشده است، دادگاه  در موارد قانونی از میان وکلای دادگستری وکیلی را به‌ صورت رایگان در اختیار متهم قرار می‌ دهد. به وکیلی که این‌ چنین وارد یک پرونده می‌ شود وکیل تسخیری می‌گویند.

مقاله جامع در خصوص وکیل کیفری را اینجا ببینید.

وکیل اتفاقی:

در برخی موارد افرادی در رشته حقوق تحصیل ‌کرده‌اند ولی هنوز شغل آن‌ها وکالت نیست. ولی به‌ صورت کاملاً اتفاقی در مسیر حل مشکلات و رسیدگی به پرونده خویشاوندان خود در مراجع قضایی قرار می‌ گیرند. در واقع این افراد بدون وارد شدن به مراحل کار آموزی و آزمون کانون وکلا در یک مورد خاص پروانه وکالت اخذ نموده‌اند. و با سپری نمودن روند قانونی و پرداخت هزینه‌ ها می‌ تواند چنین وکالتی را بپذیرد. و از این طریق از حقوق خویشاوندانش دفاع کند، به چنین وکیلی وکیل اتفاقی می‌ گویند.

وکیل کارآموز:

همان‌ طور که بیان کردیم فرد تحصیل‌کرده در رشتۀ حقوق پس از قبولی در آزمون‌های ورودی کانون وکلای دادگستری یا مرکز امور مشاوران حقوقی قوه قضائیه می‌ بایست مدتی را پیش وکیل باتجربه به‌ عنوان کارآموز سپری نماید.

این وکیل مدافع جوان آینده می‌ تواند در همان مدت کارآموزی زیر نظر سرپرستان خود، وکالت پرونده‌ های سبک را بر عهده بگیرد. به وکلایی که در دوران کار آموزی به وکالت می‌ پردازند، وکیل کارآموز و یا کارآموز وکالت می‌ گویند.

وکیل قوه قضائیه:

به‌ تمامی افرادی که در رابطه با اجرای قانون پنج‌ ساله سوم توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور از مرکز امور کارشناسان قوه قضائیه و مشاورین حقوقی پروانه وکالت اخذ کرده‌اند وکیل قوه قضائیه می‌گویند. یکی از مهم‌ ترین انواع وکلا که در پاسخ به پرسش چند نوع وکیل داریم؟ باید به آن اشاره کرد وکلای قوه قضائیه می‌ باشند.

وکیل دادگاه انقلاب و مواد مخدر:

شایان ذکر است که اهمیت بالای خرید و فروش و حمل مواد مخدر، باعث وجود دادگاه ویژه‌ای به نام دادگاه انقلاب و وکیل مواد مخدر شده است. که بر اساس قانون مبارزه با مواد مخدر به پرونده‌ های مواد مخدر رسیدگی می‌کند. اختصاص دادگاه ویژه برای مواد مخدر خود بیانگر میزان بالای حساسیت پرونده‌ های مواد مخدر است. طبق قانون، مجازات کسانی که به امر خرید، فروش، تولید و حمل مواد مخدر می‌ پردازند، حبس‌ های بلند مدت و یا سلب حیات است. و وکیل دادگستری که در چنین پرونده هائی ورود می نماید وکیل مواد مخدر گفته می شود

وکیل دادگستری:

به شخصی که تحصیلات خود را در مقاطع کارشناسی و بالاتر در رشته‌ های حقوق، مبانی و فقه گذرانده است و در آزمون کانون وکلای دادگستری یا مرکز کارشناسان و وکلای موضوع ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه، موفق به کسب رتبه قبولی شده باشد، در ابتدا کارآموز وکالت و پس از طی تشریفات و انجام تکالیف کارآموزی به‌ عنوان وکیل پایه‌ یک دادگستری معرفی می‌ نمایند که وکیل انتخابی نیز گفته می‌ شوند. و مردم برای حل مسائل حقوقی و کیفری خود از خدمات این نوع از وکلا استفاده می‌ نمایند.

برخی افراد به دلیل عدم توانایی مالی در انتخاب وکیل دادگستری با حمایت قانونی می‌ توانند از مرجع رسیدگی به مسئله یا کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلای موضوع ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه تقاضای معرفی وکیل معاضدتی بنمایند.

وکیل خانواده:

علاوه بر وکیل مواد مخدر که ذکر شد، وکیل مدافع خانواده نیز از انواع پرکاربرد وکیل است. وکیلی است که در همۀ دعاوی مرتبط با حوزۀ خانواده، متبحر، مجرب و دارای تخصص باشد و به قوانین این حوزه از جمله قانون حمایت از خانواده تسلط کافی داشته باشد. در واقع وکیل مدافع خانواده تجربۀ سال‌ ها حضور در دعاوی خانواده و رفت و آمد در دادگاه‌ های خانواده را به همراه دارد.

وکیل تلگرام:

در دنیای امروز که فضای مجازی بخش عمده‌ای از مسائل شخصی و حقوقی ما را در بر می‌گیرد، باید به صورت جدیدتری به آن بپردازیم. مسائل و جرائمی که تنها در تلگرام اتفاق می‌افتد، مراجعین بسیاری را به دفاتر وکالت می‌ کشاند. از همین بابت است که وکیل مدافع تلگرام از دیگر انواع پر کاربرد این روز هاست.

وکیل جرائم تلگرامی یا جرائم ارتکابی در واتساپ یا اینستاگرام  با تسلط بر فضای اجتماعو بر اساس مستندات فضای ارتباطی مبادرت به طرح شکایات برای موکلین خود می نماید. و از آنجا که محتویات شبکه های اجتماعی مثل تلگرام قابلیت انتساب به مالک خط تلفن همراه را دارد پلیس فتا به عنوان مرجع انتظامی میتواند تحقیقات مورد درخواست مرجع قضائی را انجام دهد.

وکیل تصادفات:

از دیگر انواع وکالت که بسیار مورد نیاز قرار می‌ گیرد، وکیل پایه یک تصادفات است. با توجه به وفور پرونده‌ های تصادف در ادارات بیمه، افراد خسارات دیده، به دنبال وکیلی متخصص در این زمینه می‌گردند. وکیل تصادفات باید اشراف کامل به قوانین مربوط داشته باشد تا بتواند در کمترین زمان، اقدامات دریافت دیه را انجام دهد. و بیشترین خسارت را برای موکل خود دریافت کند.

وکیل سازمانی:

مطابق ماده ۳۱ قانون آیین دادرسی مدنی هر یک از اشخاص پرونده می‌ توانند برای خود حداکثر تا دو وکیل انتخاب و معرفی نمایند و وزارتخانه‌ ها، موسسات دولتی و وابسته به دولت، شرکتهای دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی، شهرداری‌ ها و بانک ها می‌ توانند علاوه بر استفاده از وکیل‌ های دادگستری از نماینده حقوقی خود در طرح دعوا یا دفاع و تعقیب قضایی استفاده نمایند که اصلاحاً وکیل سازمانی گفته می‌ شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *