کلاهبرداری اینترنتی و بازی های رایانه ای

کلاهبرداری اینترنتی

کلاهبرداری اینترنتی و بازی های رایانه ای

در کلاهبرداری اینترنتی کلاهبردار باید از طریق وارد کردن ، تغییر یا محو کردن داده ها یا مختل کردن سامانه و … مال یا وجهی را تصاحب کند . حتی ممکن است اینکار بدون آگاهی بزه دیده ( مال باخته ) انجام گیرد .

قانون گذار در مواد 13 قانون جرائم رایانه ای مصوب 1388 و ماده 67 قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 به مبحث کلاهبرداری اینترنتی پرداخته است . در این ماده های قانونی مصادیق کلاهبرداری رایانه ای نام برده شده که مصادیق آن به شرح زیر هستند :

 ماده 13 قانون جرائم رایانه ای مصوب 1388 برابر با ماده 741 قانون تعزیرات  : “هر کس به طور غیر مجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل محو ، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد .”

 ماده 67 قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 :

” هر کس در بستر مبادلات الکترونیکی با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از داده پیام ها ، برنامه ها و سیستم های رایانه ای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود ، محو ، توقف داده پیام ، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم های پردازش خودکار و نظایر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل ماخوذه محکوم می شود .”
همانطور که ملاحظه می کنید قانون گذار رفتارهایی که به وسیله آن ها جرم کلاهبرداری اینترنتی محقق می شود را مثال زده است که به تفکیک از قرار زیر هستند:

  • ۱- ورود : منظور از ورود ، وارد کردن اطلاعات در رایانه برای پردازش است . به طور مثال وارد کردن اطلاعات به سیستم رایانه ای بانک و موسسات مالی و اعتباری و واریز یا انتقال وجه به حساب خود و دیگری.
  • ۲- محو : منظور از محو ، از بین بردن و حذف کردن داده ها و اطلاعات است . به طور مثال کسی با دسترسی به اطلاعات بانکی اسناد بدهکاری خود را در بانک از بین ببرد.
  • ۳- ایجاد : منظور از ایجاد ، به وجود آوردن اطلاعاتی است که وجود نداشته اند . به طور مثال کسی اطلاعات خود را به طور غیر مجاز وارد سامانه طرح ترافیک می کند.
  • ۴- متوقف کردن : منظور از متوقف کردن ، ایجاد وقفه و قطع جریان دسترسی به اطلاعات است . به طور مثال کسی در زمان انتقال وجه با قطع جریان دسترسی و ایجاد وقفه در زمانی که پول در حال واریز به حساب دیگری است پول را وارد حساب خود کند.
  • ۵- مختل کردن سامانه : منظور از مختل کردن سامانه ایجاد اختلال غیر مجاز در کار سیستم رایانه ای و کسب منفعت برای خود در فاصله زمانی که اختلال صورت گرفته است.
    مواردی که بالا به آن ها اشاره شد همه از مصادیق ارتکاب کلاهبرداری اینترنتی هستند . در صورتی که رفتار مجرمانه ای با هر کدام از مصادیق مذکور مطابقت داشته باشد جرم کلاهبرداری رایانه ای واقع شده است.

با توجه به جذابیت بازی‌های آنلاین برای کاربران فضای مجازی، عده‌ای با سوء‌استفاده از خرید و فروش اکانت بازی‌های آنلاین از جمله بازی کلش آف کلنز، کال آف دیوتی، فورت نایت، پابجی در فضای مجازی اقدام به کلاهبرداری می‌کنند.

مورد اول که بیشتر رایج می­‌باشد بدین‌ صورت است که فروشنده اکانت با سطح بالا را برای فروش در سایت­‌های آگهی و یا شبکه­‌های اجتماعی عرضه کرده و پس از فروش و دریافت پول، اکانت را واگذار نمی‌کند و حتی ممکن است نام کاربری و پسورد را نیز در اختیارخریدار قرار دهد و به محض اینکه پول را از مشتری دریافت کرد، دسترسی مشتری به اکانت فروخته شده را غیر ممکن می‌کند.

روش دیگر کلاهبرداری در تبادل اکانت بازی‌های آنلاین بدین‌صورت است که خریدار، پس از مشاهده آگهی فروش بازی با فروشنده بازی ارتباط برقرار کرده و به هر طریقی اکانت بازی ‌را دریافت می­‌کند ولی مبلغ مورد توافق را به فروشنده نمی‌­پردازد.

 برای اینکه فرزندان در فضای مجازی کمتر آسیب ببینند، نیاز است که والدین بر فعالیت‌های سایبری آن‌ها و همچنین بازی‌های رایانه‌ای که انجام می‌دهند نظارت کافی داشته باشند.

پرداخت هرگونه مبلغی برای خرید یا فروش اکانت بازی‌های آنلاین منوط به دریافت اکانت بازی و پرداخت هزینه به صورت حضوری است و در هنگام تحویل پول به فروشنده، خریدار رمز عبور اکانت را تحویل و تنظیمات امنیتی را انجام دهد تا حساب کاربری در اختیار خود باقی بماند.

در صورت اطلاع از هرگونه فعالیت مجرمانه در فضای مجازی یا پیام رسان‌های موبایلی مراتب را از طریق نشانی پلیس فتا به آدرس www.cyberpolice.ir  بخش ارتباطات مردمی گزارش نمایند.

جهت مشاهده نتایج پرونده های موفق در رابطه با کلاهبرداری کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *