ضرب و جرح چیست و انواع آن چیست ؟

صدماتی که بر اثر وارد آمدن جسمی سخت مثل سنگ یا چاقو و یا دست بر بدن انسان وارد میگردد موجب ایجاد جرمی تحت عنوان ضرب و جرح می گردد و اثر ضرب و جرح ناشی از مشاجرات و ضرب و جرح های بین افراد یا تصادفات با وسیله نقلیه ، تغییر رنگ پوست بدن ،بریدگی ،کبودی ،شکستگی ،از کار افتادن عضو انسان و یا حتی فوت قربانی جرم باشد.

ضرب و جرح میتواند بر اثر اشتباه یا تقصیری که ناشی از بی مبالاتی یا بی احتیاطی باشد محقق گردد همچنین میتواند به صورت شبه عمدی و یا به صورت خطای محض واقع گردد.

مشارکت در ضرب و جرح عمدی چیست ؟

رفتار دو یا چند نفر در نزاع دسته جمعی و یا مشارکت در ضرب و جرح عمدی منجر به قتل یا نقص عضو میتواند موجب ایجاد پرونده ای با اتهام مشارکت در ضرب و جرح عمدی گردد که هر یک از شرکت کنندگان در نزاع دارای مسئولیت میباشند و مسئولیت آنها بستگی به نتیجه جرم واقع شده دارد که قتل ، قطع عضو ، نقص عضو و یا ایراد ضرب بسته به رفتار مرتکب جرم دارای مجازات است.

مستند قانونی جنایات عمدی چیست ؟

جنایات عمدی در ماده ۲۹۰ قانون مجازات اسلامی مورد تعریف قرار گرفته است.

 

وکیل در پرونده مشارکت در ضرب و جرح

در پرونده هایی با اتهامات ایراد ضرب و جرح عمدی میتوان از حقوق دفاعی متهم و شاکی در برخورد با موضوع استفاده نمود و وکیل ضرب و جرح عمدی که نوعی از وکیل کیفری میباشد میتواند حقوق دفاعی متهم یا شاکی را در مواقع لزوم مورد استفاده قرار دهد و همراهی وکیل میتواند از طریق مشاوره کیفری و یا از طریق اعلام وکالت وکیل در دادسرای عمومی و انقلاب یا دادگاه کیفری صورت گیرد.

بهترین شکایت کیفری برای ضرب و جرح عمدی چیست؟

شکوائیه ای که از طریق دفاتر خدمات قضائی ثبت و به عنوان پرونده ای کیفری مورد رسیدگی در مرجع قضائی واقع میشود میبایست مستند به دلیل و قانون باشد و بتواند اتهام ضرب و جرح عمدی و صدمات وارد شده به افراد و ارتباط آنها با یکدیگر را ثابت نماید .

شکایت باید چه چیزی را نشان دهد ؟

شکایت باید بتواند عنصر قانونی، مادی و معنوی جرم ضرب و جرح عمدی را ثابت نماید.

عنصر قانونی ضرب و جرح عمدی در قانون مجازات اسلامی درج شده است و در شکایتمان باید نشان دهیم که عمدا نزاعی از ناحیه دو یا چند نفر یا به صورت دسته جمعی رخ داده و موجب ورود صدمه به دیگری شده است.

عنصر مادی جرم ضرب و جرح عمدی ، فرایندی است که در عالم واقع میتوان تصورش را نمود و نتیجه آن قتل، نقص عضو یا قطع عضو یا صدمه در اثر ایراد ضرب و جرح بوده است و میبایست بر اساس دلایلی از جمله گواهی پزشکی قانونی ، اقرار متهم ، شهادت شهود ، امارات قانونی مثل پیامک تلفن یا شبکه اجتماعی ، فیلم دوربین ، معاینه محل ،اسکرین شات موبایل آزمایش و یا صدای منتسب به مجرم و مواردی از این دست ثابت گردد  که می تواند بر حسب وضعیت موجود قابل ارائه به مرجع قضایی باشد.

دلایل شکایت ضرب و جرح عمدی چیست ؟

اصل بر برائت متهم میباشد و دلایلی که برای طرح شکایت با موضوع ایراد ضرب و جرح عمدی مطرح میگردد میبایست مستند به قانون باشد یعنی بتواند با تکیه بر دلایل شکایت از جمله اقرار متهم ،شهادت شاهد قانونی و یا امارات قانونی موجب ایجاد علم برای قاضی و اثبات اتهام باشد.

نقش گواهی پزشکی قانونی در اثبات شکایت ضرب و جرح عمدی چیست؟

گواهی پزشکی قانونی پس از دستور مرجع قضائی یا درخواست مرجع انتظامی و با معاینه پزشک قانونی از محل صدمات وارده به مجنی علیه تهیه و صادر میگردد.

‌در این گواهی جزئیات صدمات وارده و عمچنین نوع وسیله احتمالی آسیب زننده و دلیل اولیه یا اصلی فوت درج میگردد و گواهی صادر شده توسط پزشکی قانونی نوعی گزارش کارشناسی برای مراجع قضائی کیفری محسوب میگردد و ملاک میزان دیه و نوع صدمات وارد شده به مصدوم یا مجنی علیه جرم می باشد.

آیا میتوان از نظر پزشکی قانونی در پرونده های ضرب و جرح عمدی اعتراض کرد؟

برخی از صدمات وارده در موضوع پرونده های ضرب و جرح عمدی میتواند در لحظه ورود صدمات ، خود را نشان ندهد و در معاینات پزشکی قانونی هم مشخص نگردد ولی با بررسی و اعلام مصدوم و عندالزوم اعتراض به نظریه پزشکی قانونی امکان معاینه مجدد یا اعلام طول درمان جهت مشخص شدن نهایی نظریه پزشکی قانونی وجود دارد که میبایست در راستای مهلتهای قانونی صورت بگیرد و اعتراضی که مستدل و موجه باشد میتواند باعث تغییر نظریه پزشکی قانونی  گردد.

همچنین برخی از گواهی پزشکی قانونی نشان میدهد که ضرب و جرح عمدی توسط شخصی غیر از مصدوم وارد شده است و چنانچه دلیلی بر وجود خودزنی مصدوم وجود داشته باشد در گواهی پزشکی قانونی درج میگردد و چنانچه متهم مدعی خود زنی مصدوم باشد میتواند موضوع را به مامور یا مرجع تحقیق در دادسرای رسیدگی کننده اعلام نماید و عندالزوم نسبت به نظریه پزشکی قانونی اعتراض نماید.

فرایند قضائی رسیدگی به جرم ضرب و جرح عمدی چیست؟

شاکی ابتدا وقت دفتر خدمات الکترونیک قضائی را از سایت اینجا دریافت و در روز معین شده به همراه متن از قبل تایپ شده ، شکایتی را که با عنوان ضرب و جرح عمدی و برای ثبت به دفتر خدمات الکترونیک قضائی تهیه نموده را نوشته و متن تایپی شکوائیه ضرب و جرح عمدی که شامل ۱- اطلاعات شاکی یا مصدوم و اطلاعات متهم در صورت وجود و یا اعلام اطلاعات به صورت (ناشناس و یا مجهول الهویت )، ۲-عنوان شکایت ( ایراد ضرب و جرح عمدی )،۳- دلایل شکایت (شهادت شهود ، قسامه، صدا، تصویر منتسب به متهم ، اقرار و هر چیز دیگر) است را به دفتر خدمات الکترونیک قضائی تحویل و مبادرت به امضاء الکترونیک شکایت خود نمائید.

پس از ابلاغ پیامکی با موضوع ثبت پرونده در کلانتری یا مرجع انتظامی ، به مرجع انتظامی مربوطه به نشانی ذکر شده در ابلاغ الکترونیک مراجعه و مجددا همان اظهارات منعکس در شکوائیه خود را به مامور تحقیق انتظامی یا کلانتری مکتوبا و شفاها اعلام کنید نهایتا پس از بررسی صورتجلسه آن را امضاء نموده و با اعلام مامور انتظامی موضوع پرونده در صورت لزوم ابلاغات متهم را از طریق مرجع انتظامی انجام دهید.

پرونده ابتدا توسط مرجع انتظامی تکمیل و اظهارات متخم درج و گزارش آن به مرجع تحقیق اعم از بازپرسی یا دایاری تحویل میگردد و‌چنانچه دلایل اثبات شکایت مستدل و مستند باشد و لازم باشد که متهم پرونده مورد تحقیق قضائی قرار گیرد برای او ابلاغ ارسال و  او میبایست با حضور در دادسرا یا مرجع قضائی تحقیق به اتهام ضرب و جرح عمدی پاسخ دهد و در صورت عدم حضور ، حکم جلب وی برابر قانون صادر میگردد.

متهم به ایراد ضرب و جرح عمدی پس از حضور در مرجع انتظامی یا قضائی میتواند با تکیه بر اصل برائت از خود دفاع نماید و دفاع خود را منوط به اثبات دلایل شاکی بداند و عند الزوم دلایل رد اتهام خود را بیان دارد.

همچنین متهم از حقوق مندرج در قانون احترام به آزادی های مشروع برخوردار است.

متعاقبا چنانچه اتهام ضرب و جرح عمدی ، قابلیت انتساب به متهم پرونده را داشته باشد نسبت به متهم پرونده قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر و چنانچه جرم قابل انتساب به او‌ نباشد قرار منع تعقیب متهم صادر میگردد که این تصمیم قضائی قابل اعتراض میباشد.

چنانچه در مرجع تحقیق یا دادسرا نسبت به متهم کیفرخواست صادر گردد به اتهام او در مرجع قضائی دیگری تحت عنوان دادگاه کیفری رسیدگی و پس از قرائت کیفرخواست و دلایل آن و دفاعیات متهم دادگاه کیفری حسب مورد رسیدگی و حکم بر مجرمیت یا برائت متهم صادر می نماید.

در صورتی که متهم ، مجرم تلقی گردد محکوم به مجازات قانونی و دیه حسب مورد میگردد و پس از قطعیت حکم مجازات او از طریق اجرای احکام کیفری به اجرا در می آید.

آیا مجازات ضرب و جرح عمدی ، قصاص است ؟

قصاص نوعی مجازات قانونی است که در موارد قانونی قابلیت اجرا دارد و در صورتی که در برابر جنایت وارد شده قصاص ممکن باشد ، قصاص مورد حکم قرار میگیرد و اگر قصاص ممکن نباشد یا شاکی درخواست دیه کند حسب مورد، دیه پرداخت میگردد.

دیه ضرب و جرح به سر و صورت چه میزان است ؟

دیه جراحات سر و صورت در ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی بیان شده است.

آیا ضرب و جرح عمدی قابل بخشش و گذشت میباشد ؟

بله امکان گذشت از قصاص و دریافت دیه و یا گذشت از دیه وجود دارد ولی اگر نزاع جنبه عمومی داشته باشد میتواند دارای مجازات بازدارنده تعیین شده توسط دادگاه کیفری باشد ، هر چند شاکی گذشت نموده باشد.

مهلت پرداخت دیه در پرونده ضرب و جرح عمدی چه میزان است ؟

مجرم باید ظرف مدت یک سال از تاریخ وارد نمودن صدمه نسبت به پرداخت دیه اقدام نماید و در جرایم شبه عمدی و خطای محض این مهلت به ترتیب دو و سه سال می باشد.

شرایط ضرب و جرح عمدی توسط شوهر یا پدر چیست؟

ضرب و جرح عمدی توسط شوهر مستوجب مجازات قانونی و دیه حسب مورد و از موجبات ایجاد شرایط عسر و حرج در دعوای طلاق مطرح شده از طرف زن میباشد.

ضرب و جرح توسط پدر در صورتی که ثابت باشد که پدر یا ولی مجنی علیه بوده و برای تادیب و محافظت و در حد متعارف صورت گردد دارای مجازات قصاص و دیه نمیباشد و در ماده ۳۰۹ قانون مجازات اسلامی شرایط مذکور به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است

مجازات استفاده از سلاح در ضرب و جرح عمدی چیست؟

تعریف و مجازات سلاح در قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز ذکر شده است و استفاده از سلاح سرد مثل چاقو و قمه یا سلاح گرم مثل هفت تیر موجب میگردد که در مرحله دادسرا برای متهم قرار تامین از نوع بازداشت موقت صادر گردد و دیه وارد شده به قربانی جرم نیز بر اساس نظریه پزشکی قانونی محاسبه و دریافت میگردد ‌و با توجه به اینکه حمل و نگهداری اسلحه خود جرمی مستقل میباشد مجازات استفاده کننده از اسلحه در ایراد ضرب و جرح عمدی قانونا تشدید خواهد شد.

در چه مواردی از ضرب و جرح عمدی مرتکب به قصاص و دیه محکوم نمیشود؟

مطابق ماده ۳۰۲ قانون مجازات اسلامی اگر مجنی علیه مهدورالدم باشد و شرایط قانونی موجود باشد مرتکب قصاص

ندارد و دیه نیز نمیپردازد.

مجازات جنایت عمدی ضرب و جرح به دیوانه یا مجنون چیست؟

کسی که فرد مجنون یا دیوانه را مورد ایراد ضرب و جرح عمدی قرار علاوه بر پرداخت دیه به مجازات مندرج در ماده ۳۰۵ قانون مجازات اسلامی محکوم میشود

مجازات ایراد صدمه و ضرب و جرح به جنین چیست؟

جنایت بر جنین دارای قصاص نیست بلکه دیه و مجازات آن به شرح ماده ۳۰۶ قانون مجازات اسلامی است.

مجازات ضرب و جرح عمدی در حال مستی و عدم تعادل روانی در اثر مصرف مواد مخدر ، روانگردان و غیره را در ماده ۳۰۸ قانون مجازات اسلامی را اینجا ببینید

 

مجازات مسلمان در قبال مجنی علیه غیر مسلمان چیست؟

تحلیل شرایط مربوط به مسلمان و غیر مسلمان بودن شاکی و متهم در ماده ۳۱۱ قانون مجازات اسلامی و شرایط مربوط به غیر مسلمان و مسلمان بودن متهم و شاکی را در ماده ۳۱۰ قانون مجازات اسلامی ببینید.

مجازات ضرب و جرح عمدی در صورت تردید در بالغ یا عاقل بودن مرتکب را اینجا ببینید

 

مجازات ضرب و جرح عمدی به خاطر دفاع مشروع چه میباشد؟

دفاع مشروط در صورت داشتن شرایط ماده ۱۵۶ قانون مجازات اسلامی موجب از بین رفتن مجازات و دیه میگردد.

جهت بررسی ماده قانونی مرتبط با مشارکت در ضرب و جرح کلیک کنید