نظریه مشورتی درباره حق الوکاله وکیل دادگستری
چنانچه وکیل صرفاً در حد یک لایحه یا جلسه رسیدگی در دعوا شرکت کرده باشد یا اصلاً حضور نیافته باشد؛ اما حکم به نفع موکل وی صادر شده باشد، آیا میتوان به میزان کاری که انجام داده است حقالوکاله به وی تعلق بگیرد؟ روش محاسبه چگونه است؟ و آنکه اساساً حقالوکاله به وکیل تعلق نمیگیرد و یا آنکه مجموع مبلغ حقالوکاله را میتواند دریافت کند؟ تفاوت مدعیبه و محکومبه چیست و آیا وکیل میتواند حقالوکاله را درصدی از محکومبه قرار دهد؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه درباره حق الوکاله وکیل:
در فرض سؤال که وکیل صرفاً در حد تنظیم یک لایحه یا شرکت در یک جلسه دادرسی فعالیت داشته است و یا بدون تنظیم لایحه یا حضور در جلسه دادرسی حکم به نفع موکل صادر شده است، اصل بر تعلق کل حقالوکاله به وکیل است؛ زیرا تعلق میزان حقالوکاله به تناسب کاری که انجام شده است، صرفاً در موارد ۱۱ و ۱۳ آییننامه تعرفه حقالوکاله، حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری و وکلای موضوع برنامه سوم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۵ (عزل وکیل یا انتفای موضوع وکالت و حقالوکاله در امور اجرایی) و ماده ۲۵۴ آییننامه اخیرالتصویب مصوب ۲۸/۱۲/۱۳۹۸ ریاست محترم قوه قضاییه (عزل، فوت یا حجر موکل، استعفای وکیل، انتفای موضوع وکالت)، پیشبینی شده است و فرض سؤال منصرف از هر یک این فروض است.
در هر حال در صورت بروز اختلاف پیرامون میزان استحقاق وکیل بر حقالوکاله، با اخذ ملاک از مواد ۱۱ و ۲۴ آییننامههای فوقالذکر، میزان حقالوکاله حسب مورد توسط کانون وکلای دادگستری، مرکز امور وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه یا مرجع قضایی تعیین میشود.
الف) ارائه تعریفی از مفاهیم حقوقی از وظایف این اداره کل نیست و مرجع محترم استعلامکننده باید به منابع و کتب معتبر حقوقی مراجعه کند.
ب) نظر به اینکه در ماده ۱۳ آییننامه تعرفه حقالوکاله، حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری و وکلای موضوع برنامه سوم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۵ و ماده ۲۵ آییننامه اخیرالتصویب، تعیین حقالوکاله به صورت درصدی از محکومبه یا مورد اجرا آن هم با نصاب مشخصی (حداکثر ۲ درصد) صرفاً بابت امور اجرایی محاکم و یا اجرای ثبت به رسمیت شناخته شده است، وکیل رسمی دادگستری نمیتواند در غیر این فروض، حقالوکاله را به صورت درصدی از محکومبه احتمالی قرار دهد.
توضیح آنکه، به موجب بند ۴ ماده ۷۸ اصلاح آییننامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۳۸۸ ریاست محترم قوه قضاییه که اجرای آن تا کنون معلق مانده است «چنانچه وکیل حقالوکاله را درصدی از نتیجه قرار دهد یا در مرعی به نام خود یا به نام دیگری و در حقیقت برای خود شرکت کند» به مجازات انتظامی درجه ۵ محکوم میشود.